El govern espanyol ha aprovat a través d'un decret llei l'anomenada "llei Iceta", que permetrà censurar i interrompre de forma automàtica directes de YouTube, Instagram i Twitch, sense cap mena de garantia judicial si se sospita que vulneren els drets d'autor.

Fins ara, les xarxes socials no eren les responsables del que es penjava a les xarxes, però ara sí que seran corresponsables legals del contingut. Per tant, com que ara les empreses s'enfrontaran a grans penes legals si s'hi pengen continguts inapropiats de copyright, censuraran tot allò mínimament sospitós.

El principal canvi, doncs, és que les plataformes seran responsables de tota la ingent quantitat de contingut pujat i hauran d'elaborar un pla per controlar que tot allò que hi ha pujat no infringeix drets d'autor. Com? Doncs al text no s'especifica, però segons avisen tots els experts, només hi ha una forma: filtres algorítmics que facin una censura prèvia sobre els continguts.

I és que les plataformes no poden controlar un per un tots els directes i, per tant, seran algoritmes automàtics els que els revisin. Hauran de decidir en qüestió de segons si un contingut vulnera o no els drets i això farà que tirin pel dret i tallin el contingut, ja que les anàlisis seran molt imprecises i s'acabaran esborrant vídeos que realment estan lliure de drets d'autor.

Instagram Unsplash

Unsplash

Grans crítiques

Per això molts 'streamers' i institucions especialitzades han posat el crit al cel per aquesta nova llei que ja està en vigor perquè consideren que veuran reduïda la seva llibertat d'expressió i fins i tot parlen de "censura". A més, han lamentat que s'hagi fet a través d'un decret llei i, per tant, sense passar per cap mena de votació.

Des del col·lectiu de Xnet, la seva presidenta, Simona Levi, ha explicat que aquest decret tindrà dos efectes devastadors per al futur d'internet: "Primer, perquè obligarà els proveïdors a posar filtres automatitzats que censurin els continguts a la brotxa grossa, soscavant la llibertat d'expressió i la cultura digital com a mems i similars. Després, perquè les start-ups es veuran en greus dificultats perquè es veuen obligades a operar amb una celeritat indefinida que els deixa en una situació d'inseguretat jurídica".

Què diu el ministre?

Iceta, davant les crítiques, ha dit que "encara hi poden haver canvis", però és improbable, ja que els Decrets en els ordenaments espanyols se solen votar en bloc per convalidar-los al Congrés.  

Miquel Iceta ministre EFE

El ministre de Cultura, Miquel Iceta / EFE

Per a Iceta, la nova regulació pretén resoldre el problema d'explotació il·legal de continguts i estableix mesures "per reforçar la posició dels titulars de drets a les plataformes que comparteixen continguts, facilitant la concessió d'autoritzacions si això convé al seu model de negoci, o impedint la difusió i explotació de les seves obres per les plataformes”.