Es posa tens el teu gos en presència de desconeguts o si percep algun soroll o alguna presència que l'inquieta? Et costa calmar-lo o, directament, no saps com? Tenim una solució per a tu: segons la Real Academia Española de la Lengua (RAE), existeix una paraula que, pràcticament, podríem considerar una fórmula infal·lible o màgica. T'expliquem quin és, tot i que no està clar que funcioni també en català.

Fonament empíric
La paraula en qüestió és tuso i, segons el diccionari de la RAE, és el terme que s'utilitza per cridar al teu gos quan, per la raó que sigui, s'allunya de tu disposat a fer el que no deu o, també, per allunyar un gos aliè que s'apropa a tu amb intencions inconcretes però poc amistoses, aparentment. Per als gats, i segons la RAU també, hi ha un altre vocable: zape. Tuso té, de fet, fins a derivades en castellà com ara atusar que és el terme que s'utilitza per definir l'acció d'allisar o domar el pèl rebel o cresp, que resulta moltes vegades tan difícil de portar com cal com el controlar a un gos o un gat quan s'excedeixen. En català, diríem igualar, fet pel qual sembla difícil que dir-li igual a un gos perquè es calmi pugui arribar a funcionar. De tota manera, cal dir que, si apareixen al diccionari de la RAE és, simplement perquè algú va testar al seu dia el costum d'utilitzar aquests termes.
Paraules clau
Més enllà del costum i de l'origen del terme, el fonament científic de l'ús d'aquests dos vocables (tuso i zape) no està provat, però sí que és cert que els animals s'acostumen a obeir a determinades paraules específiques que memoritzen com a ordres i s'aprenen aplicant un sistema de recompenses. En el cas del meu gos, un teckel un tant assilvestrat que respon al nom de Cloud, la utilitat del terme tuso no l'he testat, però he de dir que sí record haver-la escoltat en boca de persones d'edat amb el mateix objectiu que, amb Cloud, nosaltres utilitzem la locució Stop your body, que la fa desistir, immediatament, de les seves idees peregrines de perseguir algú o alguna cosa i caçar-lo si pot. Esclar que, això sí, quan obeeix, cal premiar-lo amb una carícia o, fins i tot, amb alguna cosa de menjar. És per tant la paraula tuso infal·lible? Segurament no, però el cert és que convé treballar amb les mascotes l'aprenentatge d'ordres senzilles si volem que no es converteixin en enredaires delinqüents de quatre potes. Si la paraula que utilitzaràs és tuso o una altra, ja és cosa teva peroM ara, això sí; recorda que, segons els especialistes en psicologia comparada, la intel·ligència d'un gos mitjana és similar a la d'un nen de dos anys, així que no escullis com|com a paraules perquè memoritzi termes com supercalifragilísticespialidós o desoxirribonucleic