Si ets usuari de Windows 10 potser t'has enfrontat en alguna ocasió a certs problemes d'àudio que semblen no tenir solució, especialment després d'aplicar alguna actualització. En aquest article t'ajudem a no tornar-te boig trobant la solució amb una àmplia llista de solucions per eliminar els problemes d'àudio del teu sistema operatiu.

Comprova si funciona bé la sortida de l'altaveu

Si el teu ordinador compta amb diversos dispositius de sortida d'àudio t'has d'assegurar que has seleccionat l'apropiat. Per comprovar-ho has de fer el següent:

  1. Selecciona la icona 'Altaveus' a la barra de tasques.
  2. A continuació, selecciona la fletxa per obrir la llista dels dispositius d'àudio que estan connectats al teu equip.
  3. Comprova que l'àudio es reprodueix al dispositiu d'àudio que vols utilitzar, com uns altaveus o uns auriculars.

Utilitza el solucionador de problemes d'àudio

A vegades, la solució més senzilla implica executar el solucionador de problemes d'àudio. Per posar en marxa aquesta eina de Windows:

  1. Ves al quadre de cerca de la barra de tasques, escriu 'solucionador de problemes d'àudio' i selecciona 'Buscar i solucionar problemes en reproduir so' des dels resultats,
  2. A continuació, selecciona 'Següent'.
  3. Marca el dispositiu que presenta problemes i, a continuació, continua amb el solucionador de problemes.
Solucionador de problemes

Assegura't que Windows 10 està actualitzat

La millor manera d'evitar problemes relacionats amb el so a Windows 10 és mantenir el sistema actualitzat a la seva última versió. Per buscar actualitzacions has d'anar a 'Inici' > 'Configuració' > 'Actualització i seguretat' > 'Actualització de Windows' > 'Buscar actualitzacions'.

Si l'estat indica que estàs actualitzat no hauràs de fer res més sobre això, però si l'estat mostra el missatge "Actualitzacions disponibles" has de seleccionar-les i instal·lar-les prement en 'Instal·lar'. Després d'instal·lar les actualitzacions hauràs de reiniciar l'ordinador i comprovar que el so funcioni correctament.

Comprova tots els cables, endolls, volum, preses...

L'àudio pot donar problemes a causa d'errors en les connexions. Per això, abans d'aventurar-te amb un altre diagnòstic has de comprovar que les connexions dels altaveus i els auriculars no tinguin cables solts. Assegura't que tots els cables estiguin endollats al connector correcte i vigilant sempre les instruccions del fabricant.

De la mateixa manera, has de comprovar en aquest punt que l'alimentació estigui encesa i que la configuració per silenciar no estigui activada. Intenta activar tots els controls de volum.

Comprova la configuració de so

Assegura't que els dispositius d'àudio no estiguin silenciats i que no s'hagin deshabilitat. Per a això:

  1. Selecciona i mantén pressionat 'Altaveus' a la icona de la barra de tasques i, a continuació, selecciona 'Obrir mesclador de volum'.
  2. Assegura't que cap control del volum estigui silenciat. Si algun d'ells ho està, apareixerà marcat amb un cercle vermell amb una línia creuant-se al costat del control de volum. En aquest cas, selecciona el control de volum per reactivar l'àudio.
  3. Comprova les propietats del dispositiu per assegurar-te que els dispositius no s'han deshabilitat per error. Això ho trobaràs en 'Inici' > 'Configuració' > 'Sistema' > 'So'. Dins de les propietats comprova que la casella 'Deshabilitar' està desactivada per als dispositius de sortida i entrada.
Configuració de so

Revisa els controladors d'àudio

En determinades ocasions, un controlador d'àudio obsolet o fet malbé pot frustrar la teva experiència a Windows 10. Has de comprovar que el controlador d'àudio està actualitzat i si no funciona desinstal·lar-lo i de tornar a instal·lar-lo. També pots provar d'instal·lar el controlador d'àudio genèric de Windows.

Actualizar controladors

Configura el teu dispositiu d'àudio com predeterminat

Si intentes connectar-te a un dispositiu d'àudio (com cascos o auriculars) mitjançant l'USB o HDMI, és possible que hagis de configurar aquest dispositiu com el dispositiu d'àudio predeterminat. Aquests són els passos que has de seguir per fer-ho:

  1. En el quadre de cerca de la barra de tasques, escriu tauler de control i selecciona-ho en els resultats.
  2. Selecciona 'Hardware i so' al Tauler de control i, a continuació, selecciona 'So'.
  3. A la pestanya 'Reproducció', selecciona i mantén pressionat (o fes clic amb el botó dret) en la llista del dispositiu d'àudio, selecciona 'Establir com a dispositiu predeterminat', i a continuació selecciona 'Aceptar'.

Desactiva les millores d'àudio

De vegades, si es produeixen millores d'àudio poden produir problemes sobre això i, encara que pugui semblar contraproduent, deshabilitar-les poden resoldre el nostre problema.

  1. Una vegada més, hem d'anar al 'Tauler de control' utilitzant el quadre de cerca de la barra de tasques.
  2. Una vegada dins, seleccionarem 'Hardware i so' i, a continuació, l'opció 'So'.
  3. A la pestanya 'Reproducció', mantén pressionat (o fes clic amb el botó dret) al dispositiu predeterminat, i a continuació selecciona 'Propietats'.
  4. Veuràs una pestanya anomenada 'Millores'. Allà has d'activar la casella 'Deshabilitar totes les millores' o 'Deshabilitar tots els efectes de so'. Després, selecciona 'Acceptar', i intenta reproduir el dispositiu d'àudio.

Reinicia els serveis d'àudio

Una altra alternativa que pot resultar molt eficaç per resoldre els problemes de so a Windows 10, implica reiniciar els serveis d'àudio. Per fer-ho busca 'Serveis' en el quadre de cerca.

  1. Una vegada dins, selecciona cada un dels següents serveis: àudio de Windows, Compilador d'extrem d'àudio de Windows i Trucada a procediment remot (RPC). Després d'aplicar els canvis hauràs de reiniciar l'equip.

Prova diferents formats d'àudio

El panell 'Hardware i so' selecciona l'opció dedicada al so i a la pestanya 'Reproducció', selecciona i mantén pressionat (o fes clic amb el botó dret) 'Dispositiu predeterminat', i a continuació selecciona 'Propietats'. A la pestanya 'Avançat', en 'Format predeterminat', canvia la configuració, selecciona 'Aceptar', i a continuació prova el dispositiu d'àudio. Si això no funciona, intenta canviar la configuració de nou.

Formats d'àudio

Problemes amb el còdec d'alta definició

Alguns problemes d'àudio poden deure's a un problema amb el CÒDEC d'àudio d'alta definició IDT del sistema d'àudio. Per resoldre'l podem provar d'actualitzar de manera manual el controlador que ens permet elegir diferents controladors d'àudio.

En aquests casos, has de comprovar quin tipus de còdec tens al panell 'Administrador de dispositius' Després, selecciona la fletxa que es troba al costat de 'Controladors de so, vídeo i jocs' per expandir-lo i busca el còdec d'àudio d'alta definició IDT.

Si el còdec apareix en la llista, selecciona-ho i mantén-ho pressionat per seleccionar 'Actualitzar controlador'. El sistema et permetrà elegir d'entre una llista de controladors de dispositiu preinstal·lats. Selecciona Dispositiu d'àudio d'alta definició i, a continuació, 'Següent'.

Revisa els ajustaments de privacitat

Una mala configuració dels ajustaments de privacitat poden deshabilitar l'àudio. Per assegurar-se que tot funciona correctament en aquest sentit hem d'accedir al panell 'Privacitat' i permetre l'accés al micròfon al nostre dispositiu.