A Europa –menys a Espanya- i als Estats Units, l'energia nuclear torna a considerar-se peça clau de l'estratègia energètica. Els reactors modulars de petita mida (SMR) són l'eina que possibilita el renaixement de l'interès per una manera de produir energia que molts donaven ja per amortitzada però, com en tantes altres coses, Àsia ens torça el braç als occidentals. A la Xina acaben d'activar la primera planta nuclear de quarta generació del món, que inclou un reactor d'aquest tipus.

f.elconfidencial.com original 865 461 7b6 8654617b6fcac47552529ad7e86c509d
 

Connectada a la xarxa des de 2021

La planta s'ubica a la Badia de Shidao (província de Shandong, aquest de la Xina) i el SMR que acaben d'activar és, a més, de molt alta temperatura. Aquest tipus de reactors disposen d'un nucli moderat amb grafit amb un cicle de combustible d'urani que fa servir heli o sal fosa com a refrigerant. Al reactor, que utilitza heli, s'assoleixen temperatures de fins a 1000 graus i la calor generada pot aprofitar-se mentre es produeix també hidrogen. Des de la seva primera connexió a la xarxa el 2021, el reactor de Shidao ha aconseguit completar diferents proves de funcionament continu, sent el més llarg de 168 hores. Ara, el 2023, entra oficialment en operació comercial per generar electricitat.

200 megawatts

La central té una capacitat de 200 megawatts (cada reactor d'Ascó passa dels 1000), està refrigerada amb gas heli i destaca per les seves condicions de seguretat, que li permeten mantenir-se en estat segur fins i tot en el cas de perdre completament la seva capacitat de refredament. La Xina té per objectiu incrementar la seva capacitat nuclear en un 50% d'aquí a 2025 i poder, amb això i mitjançant centrals com la de Shidao, fins a 200.000 tones d'hidrogen a l'any. I per a ells, l'hidrogen procedent de centrals nuclears és verd, no rosa com es diu aquí a Espanya. Si tenen centrals més petites, més rendibles, més modernes i més segures està clar que, en tenir també menys prejudicis, ens guanyaran la partida.