Zamora és una de les capitals espanyoles amb més percentatge de majors de 65 anys entre els seus veïns. Així, i amb l'objectiu d'afavorir en aquest col·lectiu una vida més saludable, la Universitat de Salamanca i el Centre Internacional sobre l'Envelliment han monitorat un grup de voluntaris perquè facin més exercici. La iniciativa utilitza també tècniques de gamificació per animar-los a no ser sedentaris.
Braçalet d'activitat
En la iniciativa han participat tres-centes persones i totes elles han rebut un braçalet d'activitat que els controlava durant les 24 hores. Com a eines per animar-los, es van utilitzar desafiaments i reptes que, pel que sembla, els grans assumien gustosos. Després de l'estudi, els qui deien fer activitat física de manera regular han incrementat el percentatge d'hores que dediquen diàriament a tal menester i els més sedentaris han canviat els seus hàbits.
La força del què diran
La utilització de dispositius tecnològics no ha suposat, diuen els organitzadors, cap problema per als participants, que s'han vist impulsats, entre altres coses, per la comparació constant entre uns i altres a la que estaven sotmesos a fer més activitat física i més intensa. Tots, expliquen els organitzadors, volien superar els seus companys i cap no acceptava ser el que es quedava enrere. L'estudi ha fomentat, a més, la comunicació interpersonal en un grup que, arran de la pandèmia, havia espaiat i limitat molt la seva activitat social. En definitiva, que si els teus pares, els teus avis o tu mateix no us moveu prou, ho teniu fàcil: tots a Zamora, que el braçalet us el donen gratis.