El Temps del Picó i el Freixes ens deixa l'anècdota de la setmana amb fenòmens curiosos d'arreu del món que segurament no coneixíeu. Pareu atenció als vídeos d'aquesta setmana, que n'hi ha per sucar-hi pa!

 

Avui deixem la meteorologia per gaudir de l'astronomia. Babak Amin Tafreshi, iranià de 34 anys, és un aficionat a l'astronomia de reconegut prestigi internacional. Les seves fotografies han donat la volta al món per l'espectacularitat dels cels nocturns combinats amb els monuments històrics més significatius del seu país. Periodista científic, és el director d'un projecte internacional compost per fotògrafs de tot el món, la missió dels quals és capturar cels nocturns. Babak amb la seva motxilla a coll, es desplaça als llocs més remots i amb els cels més purs de l'Iran. Però últimament també es desplaça a altres llocs del planeta, com l'altiplà de Chajnantor, al desert d'Atacama a 5.000 metres d'altura, on es contempla un cel gairebé irreal per la seva extrema nitidesa. La humitat oscil·la entre el 2% i el 8% i sembla que les estrelles es poden agafar amb la mà.

El raig verd de Jules Verne

Jules Verne en la seva obra El raig verd (la novel·la més romàntica de l'autor francès) descriu la sortida de la lluna per sobre de la mar de forma molt curiosa: la compara amb un got etrusc per la seva forma allargada, estranyament distorsionada i amb un peu “que sembla que estigui surant sobre les aigües”. Es tracta d'un efecte òptic provocat per una inversió tèrmica sobre la superfície de la mar, amb aire fred per sota d'una capa d'aire més càlid. En una de les imatges que podem contemplar apareix aquest fenomen i es pot observar de forma molt clara: el satèl·lit va emergint i arriba un moment que sembla com si no volgués enlairar-se de la Terra i que pot aparentar per la seva forma un got etrusc (també anomenat efecte omega). Aquesta preciosa imatge la podeu gaudir a la pàgina: apod.nasa.gov on cada dia apareix una fotografia diferent de gran qualitat i interès, especialment per als aficionats a l'astronomia. Els hi hem preparat sis imatges espectaculars de diversos planetes i fenòmens astronòmics.

Acabarem amb un curiós rellotge d'aigua a la localitat de Brno, a la República Txeca, i la cirereta la posa un gosset que sembla que s'ho passa d'allò més bé amb un remolí de vent i tot el que arrossega.

El Temps del Picó i el Freixes tornarà el pròxim dijous 24 d'octubre amb molts fenòmens meteorològics per comentar.