El Temps del Picó i el Freixes ens deixa l'anècdota de la setmana amb fenòmens curiosos d'arreu del món que segurament no coneixíeu. Pareu atenció als vídeos d'aquesta setmana, que n'hi ha per sucar-hi pa!

 

 

Algunes obres d'Arthur Conan Doyle amb Sherlock Holmes com a protagonista transcorren en una ciutat de Londres embolcallada en un espès mantell de boira. En la novel·la de Robert Louis Stevenson, Dr. Jekyll i Mr. Hyde, la boira és un complement important per a donar-li una dimensió més tenebrosa a l'obra. Pintors com Claude Monet en els seus viatges a Londres que va realitzar entre 1899 i 1901, van plasmar en els seus llenços una densa boira que amb prou feines deixava entreveure els edificis d'una ciutat grisa i desdibuixada. Fins i tot en una carta escrita al març de 1900 va arribar a dir que “pintar a Londres és endimoniadament difícil. Segueix sense haver-hi cap senyal de sol, ni hi ha cap esquerda en la capa de núvols”. Més recentment tenim exemple de la pel·lícula Mary Poppins o en la sèrie The Crown on fins i tot el govern de Winston Churchill va perillar com veurem tot seguit. No obstant això, a Londres hi ha tanta boira com a Girona, poc més de 15 dies a l'any. La causa de la imatge que tenim de Londres amb boira no era més que contaminació: l'“smog” o paraula que barreja “smoke” (fum) i “fog” (boira) a conseqüència de la combustió de carbó que s'utilitzava en calefaccions i indústries. Ja en el segle XVI, la reina Isabel I es queixava del fum que hi havia a Londres a causa de la combustió de carbó mineral. Fins i tot deia que li deixava un regust a la boca. A la fi del segle XIX es comptaven més de 500.000 xemeneies que en situacions d'inversió tèrmica acumulaven una enorme quantitat de fum en les capes més superficials. El desembre de 1952, Londres quedava paralitzada durant cinc dies per l'“smog”. El resultat són 4.000 víctimes per asfíxia. El 1956 se signa l'“Acta d'Aire Net”, prohibint-se tota mena de combustió per carbó. A partir de la dècada dels seixanta, Londres deixava de ser una ciutat de boira.

I com que ve fred, deixem la roba d'entretemps i abriguem-nos bé. Potser no cal fer-ho com en el vídeo, però cadascú és lliure d'equipar-se com vulgui.

L'Alfred Rodríguez Picó i en Xavi Freixes tornaran a fer junts la previsió del temps a ElNacional.cat el pròxim dijous 29 de febrer. No t'ho perdis!