El Temps del Picó i el Freixes ens deixa l'anècdota de la setmana amb fenòmens curiosos d'arreu del món que segurament no coneixíeu. Pareu atenció als vídeos d'aquesta setmana, que n'hi ha per sucar-hi pa!

 

Naturalesa, meteorologia i el Romanticisme

La setmana passada vam veure alguns quadres de naufragis. Aquesta setmana ens dediquem a veure alguns espectaculars quadres meteorològics del pintor Caspar David Friedrich (1774-1840). Va néixer a la petita localitat de Greifswald, situada al nord-est d'Alemanya, encara que llavors pertanyia a Suècia. Des de molt jove es va dedicar a la pintura amb mestres que li van transmetre un especial amor cap a la naturalesa. Quan tenia 27 anys va anar a passar una temporada a la propera illa de Rügen, a la mar Bàltica, i allí va trobar aquella connexió especial amb la naturalesa que durant el Romanticisme va captivar a tants artistes. De tornada al continent va començar a pintar muntanyes escarpades, penya-segats enormes, cels immensos, tempestes, nevades, fenòmens òptics, camps gelats, etc. Volia plasmar el que es defineix com a “paisatge sublim”, amb formacions orogràfiques de vegades impossibles i en el qual la figura humana apareix d'esquena a l'espectador com un ser insignificant. A vegades es reconeix al mateix Friedrich.
Però no sempre buscava la solitud al costat de la naturalesa. Encara que no s'ho creguin, va ser un precursor del cinema… amb matisos: organitzava unes vetllades “pictòric-musicals” en les quals anava ensenyant diverses pintures “transparents” que realitzava per a l'ocasió. S'il·luminaven en una sala fosca, acompanyats per petites orquestres. Fins i tot va arribar a pintar “transparències” per les dues cares que, mitjançant diferents tipus de llum, representaven escenes diürnes o nocturnes. Un PowerPoint de l'època.

La pluja gelant d'André Franquin

Avancem amb el temps i parlem del gran dibuixant belga André Franquin (1924-1997), conegut sobretot per Spirou, va donar mostres d'un gran coneixement dels fenòmens meteorològics del seu país en Gaston Lagaffe, "Tomas el gafe" en espanyol o Sergi Grapes en català. En algunes de les seves historietes apareixen denses boires que provoquen el caos a la ciutat, nevades problemàtiques, pluges intenses i el fenomen que més ens ha cridat l'atenció i que es repeteix diverses vegades: el de la pluja gelada o pluja gelant, és a dir, pluja que en contacte amb els objectes es congela, provocant situacions fàcils d'imaginar. També era un pacifista declarat, com podem observar en la darrera historieta.

El Temps del Picó i el Freixes tornarà el pròxim dijous 17 d'octubre amb molts fenòmens meteorològics i temporals de pluges per comentar.