El Temps del Picó i el Freixes ens deixa l'anècdota de la setmana amb fenòmens curiosos d'arreu del món que segurament no coneixíeu. Pareu atenció als vídeos d'aquesta setmana, que n'hi ha per sucar-hi pa!
El març de 2007, un bloc de gel de gairebé 50 centímetres de diàmetre va perforar el sostre d'una nau industrial a Mejorada del Campo. Es tractava d'aquests mal esmentats aeròlits o blocs de gel que cauen del cel. Si hem de ser precisos, hauríem d'anomenar-los megacriometeors. La dècada dels noranta vam tenir moltes notícies sobre la caiguda d'aquests blocs de gel a Espanya i altres països, però tenim referències del mateix fenomen en el segle XVII. Un segle més tard, Napoleó va reunir científics del seu país perquè investiguessin la caiguda de trossos de gel amb cel serè. La prestigiosa revista Science juntament amb la American Meteorological Society han realitzat un estudi sobre el fenomen mitjançant la recollida de mostres de blocs caiguts en més de 15 països diferents. S'ha descartat el següent: no són aigües residuals d'avions (gel blau). No és gel de engelament o gel acumulat a les ales dels avions que es pot desprendre, no és gel de mini-cometes, no és aigua procedent del tanc d'aeronaus i no hi ha relació amb cap mena de núvols. Sembla que es formen en capes superiors de la troposfera, en zones amb temperatures molt baixes, elevada humitat i fortes turbulències. Amb tot plegat, es formen cristalls de gel que es van fent més i més grans fins a arribar a ser conglomerats que al final cauen per propi pes.
Deixem l'alta atmosfera i toquem de peus a terra, o millor dit, de peus a graons musicals. Podem veure en el següent vídeo suec com es pot canviar l'hàbit de moltes persones, canviant els graons per accedir del metro al carrer, per tecles musicals gegants. Les escales automàtiques han quedat quasi abandonades per poder pujar tocant les tecles, de fet ha augmentat quasi un 70% la gent que prefereix pujar caminant per les escales musicals.
I acabem amb un debat científic entre dues eminències sobre la durada prevista de l'anticicló. Creiem que ha quedat molt clar.
L'Alfred Rodríguez Picó i en Xavi Freixes tornaran a fer junts la previsió del temps a ElNacional.cat el pròxim dijous 8 de febrer amb possibles canvis de temps a la vista. No t'ho perdis!