El Temps del Picó i el Freixes ens deixa l'anècdota de la setmana amb fenòmens curiosos d'arreu del món que segurament no coneixíeu. Pareu atenció als vídeos d'aquesta setmana, que n'hi ha per sucar-hi pa!

 

 

Febrer de 1995. El transatlàntic Queen Elisabeth II es troba enmig d'un gran temporal amb onades gegants de 10 a 12 metres d'altura. De sobte apareix una veritable muralla d'aigua. Es tracta d'una ona de 29 metres d'altura. El capità Ronald Warwich comenta: “semblava com si ens abalancéssim cap als penya-segats de Dover”.
Primers dies de març del 2001. Dos creuers turístics, el Bremen i el Caledonian Star són sorpresos per ones de 30 metres provocant nombrosos danys i deixant a la deriva unes hores al Bremen.
1 de gener de 1995. Una ona gegantesca de 26 metres arremet contra la plataforma petroliera Draupner a la mar del Nord provocant greus danys.
Aquests són alguns exemples d'un fenomen que s'està estudiant detingudament. Els vaixells i les plataformes es construeixen per a suportar ones de fins a 15 metres, però masses d'aigua de 25 o 30 metres provoquen grans danys o enfonsaments amb pèrdues humanes. En els últims 20 anys s'han enfonsat més de 200 superpetrolers i vaixells de més de 200 metres d'eslora a causa d'ones gegants. Gràcies a projectes com el MaxWave iniciat per la Unió Europea al desembre del 2000, o el més recent Waveatlas, a través de satèl·lits i radars se sap que aquestes ones gegants es poden formar interactuant l'onatge amb corrents marins importants. També poden formar-se amb ventades sostingudes durant més de 12 hores que van sincronitzats amb la velocitat de translació de les ones.

A les imatges veiem a Sebastian Steudtner sufejant l'onada més alta que un surfista hagi fet. És a Nazaré, Portugal, i l'ona tenia 26,21 metres, però l'any passat a la mateixa zona, el mateix Sebastian va surfejar una ona de 28,57 metres.

Acabem amb dos vídeos: el primer d'una recomanació amb les ones i las barquetes, al mar sempre li hem de tenir respecte, o podem acabar així. I després un vídeo curiós, que fa somriure (o riure directament), l'anomenem El Melillero, vaixell que provoca onades a les tranquil·les platges de Màlaga...