El Temps del Picó i el Freixes ens deixa l'anècdota de la setmana amb fenòmens curiosos d'arreu del món que segurament no coneixíeu. Pareu atenció als vídeos d'aquesta setmana, que n'hi ha per sucar-hi pa!
Vegem algunes curiositats sobre els llamps. En el nostre planeta es formen cada any 16 milions de tempestes. A la República Democràtica del Congo, prop de la frontera amb Tanzània, es troba la població de Kifuka i ostenta un curiós rècord: és el lloc on cauen més llamps…158 descàrregues elèctriques per quilòmetre quadrat i any. Alguns monticles estan permanentment cremats. Els gratacels també són veritables parallamps, com l'Empire State Building, que rep l'impacte de 23 descàrregues anuals. Però la torre de Collserola no es queda massa enrere, en una tempesta a l'agost de 2005 van caure 8 llamps sobre la construcció.
El guarda forestal de l'estat de Virgínia, Roy Sullivan (1912-1983), no va tenir una vida molt tranquil·la: va rebre l'impacte de 7 llamps i tothom el coneixia com el “parallamps humà”, perquè després diguin que els llamps mai cauen dues vegades en el mateix lloc. També podem veure la primera fotografia d'un llamp captat per William Jennings en 1882.
Continuem amb més llamps. A França hi ha cada any de 15 a 20 persones que perden la vida per llamps, o als Estats Units, 60. El major risc que tenim en ser afectats per un llamp és per una parada cardiovascular. Una reanimació cardíaca i respiratòria immediata pot salvar a la víctima. El 80% de les persones afectades per un llamp no moren, però el 75% tenen cremades i lesions neurològiques, auditives, vasculars, pulmonars o oculars. Se sap d'un cas sorprenent: un americà que va quedar cec i sord després d'un accident, va recobrar la vista i l'oïda després que li caigués un llamp. Cada any hi ha uns 1.000 caps de bestiar fulminats per llamps a Suïssa. L'1 d'agost de 1932, 450 xais van morir per la caiguda d'un llamp en Puy des Goules, Alvèrnia.
Algunes catàstrofes per llamps. A Grècia el 1856, un llamp va caure en un dipòsit de pólvora i van morir 400 persones. El 1927, als Estats Units, un dipòsit de municions va explotar en caure un llamp amb el resultat de 30 morts.
L'Alfred Rodríguez Picó i en Xavi Freixes tornaran a fer junts la previsió del temps a ElNacional.cat el pròxim dijous 2 de maig amb més borrasques i pluges per comentar. No t'ho perdis!