El Temps del Picó i el Freixes ens deixa l'anècdota de la setmana amb fenòmens curiosos d'arreu del món que segurament no coneixíeu. Pareu atenció als vídeos d'aquesta setmana, que n'hi ha per sucar-hi pa!
El danès Vitus Bering (1681-1741) va realitzar dues expedicions a la península de Kamtxatka, al nord-est de Rússia, i va ser el primer a comprovar que aquest país i el nord d'Amèrica no estaven unides per terra, sinó que hi havia un braç de mar que les separaven: el mar de Bering.
Les penúries en els dos viatges van ser enormes, emportant-se la vida de cinc dels seus fills en la primera expedició i la seva pròpia quan tornava de la segona expedició. El temps a Kamtxatka és terrible amb canvis temps molt bruscos i freds rigorosos a l'hivern a causa de la proximitat del congelador siberià. Cal afegir unes cadenes muntanyenques farcides de volcans que assoleixen, en el cas del volcà Kliutxevskoi, els 4.750 metres. És en aquestes zones muntanyenques on registren més de 2.500 litres de precipitació anuals. A l'interior de la península i protegits d'aquestes muntanyes es localitzen unes extenses planes amb precipitacions de tan sols 400 litres, però a l'hivern les masses d'aire fred siberià queden atrapades, registrant-se valors de 64°C sota zero en el cas de la petita població de Verhne-Penzhino, per passar-hi un hivern i experimentar-ho.
El 1941 es va descobrir una magnífica vall plena de guèisers, el reclam turístic més important de la península. E 1981, el pas de les restes d'un tifó va provocar greus inundacions a la zona, elevant-se el nivell de l'aigua subterrània i quedant tapats els guèisers durant tres anys, però el pitjor va passar el 3 de juny de 2007, segurament a causa de l'augment de les temperatures dels últims anys. Una enorme allau de fang, pedres i neu semifosa va cobrir completament 90 dels 120 guèisers de la vall.
Per acabar, dos vídeos, un curiós tobogan amb final inesperat i poques nocions d'enginyeria per treballar al camp.