El passat 18 d'agost un fenomen violent anomenat "derecho" va travessar 6 països europeus, deixant fins a 14 morts. A hores d'ara, ja és considerat un dels fenòmens meteorològics extrems més significatius a la història europea recent. No et perdis els detalls d'aquest vídeo, on t'expliquem què és i com està evolucionant la situació meteorològica aquesta setmana:

 

És un fenomen violent extremadament inusual al Mediterrani

Un "derecho" és un fenomen extrem i molt anormal a Europa. S’han de complir unes condicions molt estrictes: entre d’altres, han de ser tempestes de vent molt intens (ratxes de més de 90 km/h a quasi tot el seu recorregut) amb més de 400 km d’extensió. A més, a diferència de les tempestes ordinàries, aquestes són tempestes molt organitzades i de llarga durada que es mouen molt ràpidament i poden portar abundants xàfecs i descàrregues elèctriques. El nom significa "que va directe" i pot provocar destrosses semblants a les d'un huracà, amb la diferència que aquest sistema convectiu es desplaça en línia recta. 

Les tempestes van créixer a Barcelona la nit del 17 d’agost, en direcció a les Illes Balears. Aquest sistema convectiu va viatjar més de 1600 km, travessant brutalment 6 països: Espanya, França, Itàlia, Àustria, Eslovènia i la República Txeca, amb més de 200.000 descàrregues elèctriques. És un dels fenòmens violents més severs i persistents a la història meteorològica recent a Europa.

Va causar destrosses devastadores i tràgiques assolint rècords absoluts de vent al seu pas. Es comptabilitzen un total de 14 morts en tot el seu recorregut, entre ells diverses menors, i 75 ferits. Un dels llocs més afectats pel fenomen ha sigut l'illa de Còrsega, on el vent va assolir ratxes de fins a 224 km/h, concretament a Marignana.

 

També afectava altres parts d'Itàlia:
 

Aquest tipus de fenomen és extraordinàriament estrany a Europa, s’acostumen a donar als Estats Units. Cal estudiar si les anòmales altes temperatures del mar podrien estar darrere de la gran intensitat de l'esdeveniment. Segons Juan Jesús González Alemán, investigador en dinàmica atmosfèrica i meteoròleg superior a AEMET, “per estudiar la relació d’aquest esdeveniment estrany i extrem amb el canvi climàtic, cal fer una anàlisi amb profunditat, però tot apunta que les altes temperatures d’aquest estiu al mar Mediterrani poden haver fomentat la intensificació d’aquest fenomen”. Aquest agost, el mar ha arribat a temperatures de 29 °C, 3 °C per sobre de la seva mitjana climàtica.

 

Xàfecs a partir de dimecres

Tot i que la magnitud d'aquest esdeveniment, l'inici d'aquesta setmana serà molt tranquil. Dilluns al matí es formaran ruixats davant de la costa central, mentre que a la tarda els núvols més amenaçadors tornaran a créixer entre Girona i Barcelona. Dimarts serà un dia càlid i amb molt de sol: els termòmetres tornaran a agafar força al migdia i podrien arribar als 34 °C a Mollerussa, 31 °C a Girona i Tortosa. A partir de dimecres la situació canvia amb l'apropament d'una zona de baixes pressions que podria fer que els ruixats siguin més extensos també dijous.

Precipitació esperada la última setmana d'agost
Precipitació esperada l'última setmana d'agost segons el model ECMWF / Meteologix.com