La pluja deixarà un Sant Jordi passat per aigua a Catalunya, però, plourà a tot arreu? De fet, només algunes comarques passaran la diada en remull. És vital saber si aquests ruixats vindran acompanyats de pedra i si es repetiran les calamarsades i el mal temps de l'any passat. Sembla que aquest any la situació és completament diferent: cauran poc més de 10 litres allà on plogui més, però faran que els paraigües sumin protagonisme junt amb les roses i als llibres. Algunes parades de llibres hauran d'estar amb un ull mirant al cel: als llocs on arribi l'aigua, la pluja será intensa i, fins i tot, vindrà de la mà d'algun llamp i tro. De totes maneres, Catalunya quedarà dividida en dues parts: una sota els paraigües, i l'altra, on no veuran ni gota. La pluja començarà a partir del migdia, t'expliquem on plourà més a la previsió del temps per Sant Jordi 2023:
🟠 Quin temps farà per Sant Jordi? Arriben pluges, tempestes i pedregades a Catalunya
🟠 Sant Jordi 2023 a Barcelona: agenda d'activitats i signatura de llibres
Confirmat: plourà a la tarda
Els models meteorològics coincideixen: tornarà a ploure aquesta diada de Sant Jordi, però no a tot arreu. L'aigua arribarà a la tarda, però només tocarà algunes comarques de Catalunya. Les primeres hores de la diada seran molt tranquil·les a tot Catalunya, amb alguns núvols que no impediran gaudir del dia de la rosa i el llibre al cent per cent. Res a veure amb la diada del 2022, quan al migdia ja havia caigut una bona granissada a Barcelona i va deixar centenars de llibres (valorats en milers d'euros) malmesos.
Aquest any, per sort, el mal temps donarà una treva a Barcelona. La pluja arribarà passada l'hora de dinar i començarà a la Vall de Núria i Vielha. S'anirà intensificant i no només això, també estenent-se: a mitja tarda cauran més de 10 litres a Sort, Camprodon, Ripoll i Sant Quirze de Besora. De fet, aquestes últimes zones, entre el Ripollès i Osona, seran les que rebran més aigua i de manera més intensa. Les condicions meteorològiques seran bones durant quasi tota la diada, però les parades de llibres i roses situades al nord de Catalunya hauran d'anar amb compte i protegir els exemplars a partir de mitja tarda. Aquest any pot tornar a caure, fins i tot, alguna petita calamarsada.
Catalunya quedarà totalment dividida en dos per la pluja, que caurà al nord. A la resta, no caurà ni un litre: quan es trenquin els núvols baixos del matí, quedarà al davant un dia molt tranquil. No plourà ni a Barcelona ni a Lleida ni a Tarragona, així que no es necessitaran els paraigües, però sí diverses capes de roba: al matí, continuarà fent fresca, però al migdia, els 25 °C quasi generals a tot Catalunya deixaran un Sant Jordi totalment primaveral. Les temperatures patiran un canvi radical a partir de la setmana que ve.
Després de Sant Jordi, calor desorbitada
Dilluns, la notícia és una altra: tornarà a fer calor. Els termòmetres aniran cap amunt i ho faran, una vegada més, descontroladament. Comencen a sonar les alarmes per un altre episodi càlid totalment fora de lloc: es fregaran els 35 °C! Un episodi totalment inèdit i una crida en majúscules del clima, que està canviant. Dijous serà el dia més calorós, amb 34 °C al Pla de Lleida. Si ampliem la finestra, a la Península fins i tot el panorama és més crític. S'esperen 40 °C a Andalusia! Els mapes, que mostren com serà d'anòmala aquesta situació, confirmen les sospites i són escandalosos: tota la Península es trobarà amb valors desmesurats. Només se salva una part petita del litoral Mediterrani: al Delta de l'Ebre i a l'Empordà s'escaparan d'aquesta calorada. L'última vegada que vam tenir calor fora de temporada va ser fa massa poc: la segona quinzena de març. Cada vegada aquests episodis són més freqüents:
La temperatura màxima d'avui dilluns, 13 març'23, a Lleida ciutat, ha estat de 27,7°C.
— Climadelleida/meteoponent (@climadelleida) March 13, 2023
És la més alta en una 1a quinzena de març, dels darrers 83anys i la cinquena + alta en un mes de març dels darrers 83 anys.
Ha estat la més alta en un mes de març des de 21 de març de 2002. pic.twitter.com/bQEeRquCEE
A què és deguda i fins quan durarà la calor? Aquesta nova pujada de temperatura arriba per culpa d'una entrada d'aire del sud, més càlid, i durarà, amb molta probabilitat, fins a finals de la setmana. L'Agència Estatal de Meteorologia confirma que la temperatura serà entre 6 i 10 °C més alta del que tocaria, pròpia del juny. El Servei Meteorològic de Catalunya també s'ha pronunciat sobre la situació que arriba:
Les dues pròximes setmanes s'espera que la temperatura es trobi per sobre la mitjana climàtica. pic.twitter.com/VQYIaM1zLC
— Meteocat (@meteocat) April 21, 2023
Sense dubte, tornarà a anar a la baixa, però el terra i el mar es comencen a escalfar a un ritme descontrolat que se'ns pot girar en contra durant l'estiu en forma de tempestes, com l'any passat, massa violentes.