L'estat dels embassaments a Catalunya continua sent exasperant: la sequera és encara molt extensa, tot i les pluges de les últimes setmanes. Aquests dies, però, es preveuen més ruixats a punts del territori català que necessiten molta aigua: no et perdis la previsió del temps en aquest vídeo!
⚠️ Un "derecho" deixa 14 morts a Europa: així evoluciona la situació meteorològica després del fenomen extrem
Les reserves d'aigua no aconsegueixen pujar a Catalunya
El 2022 està sent especialment sec i el buidament de pantans el 2021 no ajuda: els embassaments es troben sota mínims. Sembla que la pluja de les darreres setmanes hauria ajudat a remuntar aquesta situació de sequera extrema, ja que amb les tempestes d'aquest agost s'han acumulat 183 mm a Castellar de n'Hug, 159 mm a Olot, 151 a Molló, 142 mm a Sant Pau de Segúries i 113 mm a Caldes de Montbui, segons dades del Servei Meteorològic de Catalunya. Totes aquestes dades confirmen la tràgica sospita que la pluja ha sigut molt abundant a punts del sector nord-oriental, però a la resta de Catalunya encara hi ha molta necessitat d'aigua. A la resta del territori, aquest agost tan sols s'han enregistrat al voltant dels 20 mm a punts de la ciutat de Barcelona, només 0,50 mm a Amposta, i ni tan sols això en algunes estacions meteorològiques de la ciutat de Lleida. La manca d'aigua continua sent molt preocupant.
Una passejada pels diferents pantans i embassaments de Catalunya exposa com la situació és crítica i tota la insuficiència d'aigua que hi ha a Catalunya. Als dos extrems, el Pantà de Foix, al pòdium, ple al 76% de la seva capacitat, mentre que al Pantà de Siurana, a Cornudella de Montsant, l'escassetat és aclaparadora: es troba només al 9% de la seva capacitat.
⚠️🆘 Aquesta tarda voltant pel #territori, i en concret a l’embassament de #Siurana, he pogut comprovar les problemàtiques territorials de primer nivell. En primer lloc 1️⃣- fum de l’incendi #IFBejis a la província de Castelló, i 2️⃣- el #PantàdeSiurana al 9% de la seva capacitat. pic.twitter.com/vxDWUd1IXb
— Adrià Piñol 🎗 (@AdriaPinol) August 17, 2022
Si se suma tota l'aigua d'aquests pantans, actualment els embassaments de Catalunya només omplen el 39% de la capacitat total. Per aquestes dates, l'any passat, que tampoc va ser un any especialment plujós, ja n'omplien el 74%. I no només l'any passat, si es miren dades climàtiques de 5 i 10 anys enrere, aquest 2022 les reserves d'aigua sumen la meitat del que s'acostuma a acumular per aquesta època de l'any.
Lamentable estat de l'embassament de la Llossa del cavall a 21 d'agost de 2022, una pena. pic.twitter.com/dyTJDmOzTw
— Ramon Baylina -Alt Pirineu del Pallars Sobirà (@meteopallars) August 22, 2022
S'acosten més pluges per a finals d'agost?
La situació és exasperant. Per sort, l'anticicló de les Açores no està bloquejant amb tanta força l'entrada de pertorbacions que portaran més pluja. A partir de dimecres tornaran a aparèixer els xàfecs i tronades. A última hora emergiran per la Vall d'Aran amb aparat elèctric, mentre que dijous els ruixats es generalitzaran i les tempestes podrien creuar tota Catalunya fins a la costa. Tot això evitarà que els termòmetres pugin amb tanta força el que queda de setmana: s'espera que la temperatura se suavitzi i al migdia no faci tanta calor ni xafogor. De fet, els termòmetres aniran baixant cada dia més fins a finals de setmana.