Dijous, un front ha escombrat tot Catalunya i ha portat pluja a quasi tot el territori, amb neu a les cotes més altes. I no ha sigut l'últim: aquest cap de setmana tornarà a ploure i també, a nevar. Les masses d'aire fred cada vegada baixen més de latitud i això es tradueix en dues coses: les temperatures cada vegada són més baixes i les zones d'inestabilitat arriben més fàcilment. El cap de setmana acabarà amb els termòmetres congelats a quasi tot Catalunya, i dilluns tocaran fons. Però abans d'això, el més important és saber la previsió del temps pel que queda d'aquest pont de la Puríssima i per l'operació tornada de diumenge. Al següent vídeo t'expliquem tots els detalls de com serà el temps pels pròxims dies a Catalunya, no te'l perdis!

 

❄️ El temps per al pont de la Puríssima: per què mig Catalunya quedarà per sota dels zero graus?

Les imatges de la pluja més sorprenents

Ha plogut, però poc. En total, aquest dijous han caigut entre 10 i 20 mm a Catalunya. La pluja ha començat de bon matí al Delta de l'Ebre i Lleida i ha anat avançant a poc a poc en direcció nord-est, cap al Pirineu i Girona. 

Però les imatges més impactants de la pluja arriben des d'un altre punt: l'illa de la Palma. Fa tot just un any estava a punt de detenir-se l'erupció del volcà Tajogaite que en total, va estar actiu 85 dies, la més llarga enregistrada mai a l'illa i va acabar el 13 de desembre del 2021. La pluja que ha caigut durant el pont de la Puríssima a les Illes Canàries fa saltar a la vista com les colades de lava encara tenen molta calor acumulada: l'aigua que ha caigut sobre elles s'ha evaporat i ha deixat aquestes impressionants columnes de vapor d'aigua sobre la zona de l'erupció. A El Paso, el municipi més proper, han arribat a caure 97 mm en només 24 hores.

Cap de setmana amb més pluja, neu i... més fred!

A Catalunya tornarà a ploure. La situació meteorològica és la següent: la depressió de l'oest de la Península s'anirà movent cap a l'est, creuant tot el territori i arribant al país amb més precipitació la matinada de divendres a dissabte. La pluja entrarà pel Prepirineu de Lleida, Tremp, Àger i el Pont de Suert al vespre i anirà avançant cap a Berga i la Seu d'Urgell ja de matinada. A les estacions d'esquí de Boí-Taüll, Espot i Baqueira-Beret s'acumularan més de 15 cm de neu nova. Dissabte de bon matí, caurà algun ruixat entre Barcelona i Blanes. A la resta, no arribaran grans quantitats d'aigua, però diumenge a la tarda, coincidint amb l'operació tornada del pont de la Puríssima, tornarà a travessar una altra línia d'inestabilitat i aquesta vegada els ruixats es quedaran a les Terres de l'Ebre i Tarragona. Aquesta segona tongada de ruixats vindrà acompanyada d'una baixada de temperatura important: els termòmetres tornaran a quedar-se sota zero a quasi tota Catalunya, excepte als punts de la costa. El fred no marxarà i dilluns encara anirà a més: les glaçades seran més intenses i extenses.

Dilluns farà molt de fred: glaçarà a quasi tota Catalunya / WINDY ECMWF

Molta precaució amb el cotxe, la visibilitat serà dolenta a causa de les boires a la plana de Lleida i Vic quasi cada matí del que queda de setmana, però seran especialment denses, persistents i perilloses divendres al matí.

Quan és l'última lluna nova del 2022? 

La lluna estarà totalment il·luminada la nit de dijous a divendres a les 5:08 h de la matinada i començarà l'últim cicle d'aquest 2022. A Catalunya, el cel estarà ennuvolat la primera part de la nit, però a mesura que avancin les hores els núvols aniran marxant i només quedaran tapades les zones amb boira. Els punts on millor es veurà el cel a les 5 de la matinada seran els punts de platja, entre Vilanova i la Geltrú, Barcelona, Mataró, Blanes, Palafrugell i Torroella de Montgrí. A punts més elevats, com Camprodon, Sadernes o Besalú es podrà veure fins i tot amb més intensitat, perquè no tenen tanta contaminació lumínica. La resta de catalans haurem d'esperar fins al pròxim 7 de gener del 2023 per poder gaudir d'aquest fenomen.