Acabarem l’any amb anticicló, i sembla que va per llarg. Aquest dilluns, aquesta situació de boires persistents i temperatures sota zero a l’interior ha provocat l’aparició de gebre a molts sectors on la boira ha estat present, fins i tot s’ha arribat a veure el fenomen de la boira nevadora. Tot el dia al voltant dels zero graus al Pla de Lleida i Vall de l’Ebre, ambient molt fred què contrasta, un dia més, amb el sol de la major part del país. Com a novetat, s’han format núvols baixos a la Costa Brava, inofensius, però què ha frenat la temperatura màxima, amb un ambient més fresc a migdia en comparació als últims dies. Al prelitoral central i sud, les temperatures s’han mantingut sense grans canvis, amb temperatures contrastades entre el dia i la nit. Al Pirineu, el fred de les valls ha contrastat amb la temperatura positiva durant el dia a cotes mitjanes. De cara la nit de Cap d'Any trobarem novetats al litoral. Tots els detalls i el resum de la jornada en el següent vídeo:
Nit de Cap d'Any amb més núvols a la costa
Aquest dimarts, últim dia d’aquest 2024 començarem la jornada amb temperatures sota zero a l’interior i en alguns punts de la costa. Ara bé, les glaçades no seran tan importants com dies enrere, ja que es formaran bancs de núvols baixos al litoral què poden arribar al prelitoral i evitar que la temperatura baixi tant. D’altra banda, allà on quedin retinguts aquests núvols baixos durant el dia, la temperatura quedarà més frenada. Mantindrem la boira gebradora a Ponent, amb ambient gèlid un dia més i el sol al Pirineu, amb boirines durant el matí al fons de les valls. En aquest sector les glaçades continuaran essent contundents, àmpliament negatives a cota baixa. La nit de Cap d’Any serà tranquil·la i freda, amb boira a Ponent i núvols baixos al litoral.
Hi haurà moviment els pròxims dies?
A llarg termini, el canvi què podria trencar la monotonia anticiclònica seria un petit front què arribaria de cara el pròxim divendres, ventilant l’atmosfera amb l’entrada d’un lleuger garbí ja durant dijous i la tramuntana. Ajudaria a dissipar la boira durant unes hores i deixaria una feble nevada al Pirineu més occidental i nord. Després, els models de predicció ballen força, hi ha diferències: per una banda, sembla que podrien guanyar les borrasques atlàntiques què entrarien pel sud-oest de la península amb una massa d’aire més temperada o bé podria guanyar una entrada d’aire fred què vindria del nord d’Europa. Segons qui guanyi tindrem un temps més fred o menys, també amb més o menys precipitació. Tot plegat, intentarem anar-ho esbrinant al llarg dels dies que venen ara per ara, anticicló i pocs canvis fins al dia tres.
🌳 Ets compromès amb la sostenibilitat del nostre planeta? Nosaltres també. Per això et convidem a la nostra comunitat GreeN on podràs calcular la teva empremta de carboni i reduir-la plantant arbres.