Tempestes molt intenses han deixat aquest passat 15 d'octubre una situació dramàtica a Grècia: a l'illa de Creta ha mort un home de 50 anys i encara hi ha diverses persones desaparegudes. La pluja torrencial ha arribat de manera sobtada i ha deixat més 350 mm en molt poca estona a l'illa grega. El sistema responsable: un sistema de baixes pressions situat al Mediterrani que podria haver creat un sistema convectiu de mesoescala. Aquest tipus de sistemes generen tempestes amb temps molt extrem i poden afectar extensions molt grans del territori. A més, el seu cicle de vida es pot allargar més de 24 hores, i per això són molt més perilloses que una simple tempesta.


🔴 Quan acaba aquesta calor? Comptant les hores: arriba un canvi de temps a Catalunya!

Les inundacions s'emporten cotxes carrer avall 


La pluja ha arribat de cop i volta i ho ha fet amb molta intensitat. Abans del migdia les tempestes han descarregat amb molta força i zones de platja han quedat totalment inundades. Les imatges de cotxes empassats per l'aigua són esfereïdores. De fet, un home de 50 anys ha mort en quedar-se atrapat al cotxe a Agia Pelagia, una localitat grega coneguda actualment per ser un atractiu destí turístic. 

Les imatges de radar mostren com la tempesta ha tingut una intensitat i una extensió increïbles:
 

 

És un possible medicane?

 

La paraula medicane prové de cicló tropical mediterrani. Encara existeix debat científic, però són sistemes amb les característiques de cicló tropical, originats fora d'aquestes latituds, que es desenvolupen en aigües obertes, en aquest cas, al Mediterrani. Aquest tipus de ciclons mediterranis acostumen a ser més febles, menys persistents i petits que els de latituds tropicals, però contràriament, solen tenir més impacte en la societat

 

Sistema tempestuós a sobre de Creta vist des del satèl·lit Copernicus / Twitter: @CopernicusEU

 Alguns comentaris apunten que aquest sistema ha sigut un medicane, però les fonts oficials encara no s'han pronunciat.