"Si la vostra democràcia és destruïda per missatges pagats per una potència estrangera, igual no és una democràcia gaire forta per començar". Aquesta afirmació l'ha fet el vicepresident dels Estats Units, J.D. Vance durant la Conferència de Seguretat de Munic. Ha acusat Europa d'haver "perdut els seus valors", aquests que se suposa "compartia amb els Estats Units". Concretament, es referia als valors com la defensa de la llibertat d'expressió. Segons Vance, la llibertat d'expressió està patint un greu retrocés a Europa: denuncia que els Estats membre estan suprimint i cancel·lant visions polítiques establint "cordons sanitaris" que suposen l'"aïllament de milions de votants".
A més de la cancel·lació, Vance ha subratllat la persecució que s'està fent contra els missatges discrepants. "L'amenaça que més preocupa a Europa és l'amenaça interna que representa la retirada d'Europa d'alguns dels seus valors fonamentals, que comparteix amb nosaltres." Segons apunta El Nacional, aquestes crítiques van dirigides especialment a les "regulacions" que Brussel·les està establint per a les xarxes socials.
Durant aquests últims dies hem conegut com s'ha articulat una xarxa de finançament de milers de milions de dòlars que, a través de l'agència d'ajuda USAID, han regat presumptes organitzacions no governamentals, que, al seu torn, han finançat projectes de comunicació a fi d'imposar una sensació fictícia de consens en l'opinió pública. A través de la creació de continguts, imposant relats en els mitjans de comunicació que reben aquest tipus de finançament —tant de manera directa com a indirecta— s'ha creat una enorme xarxa clientelar que ha trepitjat drets fonamentals com el de l'accés a la informació veraç i contrastada, així com la llibertat d'expressió i d'opinió. Espanya ha fet gala d'això per la via dels fets i de les intencions.
Denunciava Viktor Orban aquesta setmana que aquest tipus de finançament s'ha utilitzat per provar d'enderrocar governs, com el d'Hongria. I Vance ha denunciat que no només falten valors, sinó accions que els posin en el pla real, assenyalant el paper d'alguns tribunals, com el de Romania, que han bloquejat un procés electoral. Ha dit una cosa evident, però que vivint els temps en què ens toca viure, sembla una mica sorprenent: "Expressar opinions no constitueix una interferència electoral, fins i tot quan les persones expressen opinions fora del seu propi país, fins i tot quan aquestes persones són molt influents." Es referia en aquest cas a les queixes i acusacions per "ingerència" cap a Elon Musk des d'Alemanya, en haver-se pronunciat a favor del partit AfD.
El discurs de Vance ha estat com una galleda d'aigua freda. Ha anat augmentant la tensió fins a arribar al punt àlgid: "Si intenteu fugir dels vostres propis votants, no hi ha res que Amèrica pugui fer per vosaltres". Un clar avís per a Europa, que si vol continuar sent deixebla dels Estats Units, haurà de replantejar-se la deriva totalitària en la qual s'ha sumit. No deixa de ser sorprenent que el ramat dels líders europeus camini per on l'Administració de torn dels Estats Units el guiï. Ara toca alinear-se amb Trump, i serà sorprenent veure els girs de timó tan radicals que algun ha de fer si vol mantenir-se a la superfície.