Aquesta setmana hem vist com la fiscalia afirmava que Joan Carles de Borbó hauria comès una sèrie de delictes, motiu pel qual sol·licita informació a la justícia suïssa. Unes afirmacions que han caigut molt malament a la família reial, i han motivat un comunicat oficial de l'advocat de l'emèrit, assenyalant al ministeri fiscal d'haver vulnerat drets fonamentals del Borbó. Concretament, la seva presumpció d'innocència.
De vulneració de drets també n'ha parlat la fiscalia aquesta setmana, quan la causa Volkhov ha estat traslladada a l’Audiència Nacional perquè aquesta continuï amb la investigació de l’assumpte, relacionat amb el Tsunami Democràtic. Considera el Fiscal no haver-hi proves que motiven la investigació de les persones assenyalades a l'informe, i tampoc entén perquè l'Audiència Nacional no ha admès la inhibició del jutge que estava investigant l'assumpte a Catalunya.
Veiem de fons, com els pilars de l'Estat no estan clars: l'imperi de la llei depèn, per a poder configurar-se de manera adequada al nostre context, de la mà d'altres dos pilars: el democràtic i el social. En cas contrari, caurem en una interpretació perillosa de la norma.
La llei, ha d'existir per garantir, precisament, els principis democràtics i l'Estat social, quelcom que, també sigui dit, està quedant desprotegit a la vista de l'actitud de les empreses elèctriques i de la per part del govern espanyol, que no hauria d'oblidar els tres pilars assenyalats.