Com prometíem la setmana passada, continuem explicant com es van desenvolupant els esdeveniments. Ens havíem quedat en les desavinences entre els fiscals de la sala segona del Suprem i el fiscal general, sobre això de l'aplicació de la llei d'amnistia.
Els quatre fiscals responsables de la sentència per l'1 d'octubre van firmar un escrit on consideraven que la malversació per la qual s'havia condemnat ja alguns líders independentistes i d'altres estan pendents de ser jutjats, no podia quedar emparada per la llei amnistia.
Comminaven al Fiscal General que emetés una ordre escrita, marcant les pautes a seguir. I el Fiscal General es va pronunciar divendres passat, confirmant que la llei d'amnistia havia de ser d'aplicació per a tots els delictes que estaven en les causes que afecten els independentistes. No es van quedar conformes els fiscals i van exigir la celebració de la junta general de Fiscalia per aclarir la postura.
La reunió es va fer dimarts i en ella, es va decidir per una majoria ajustada que l'amnistia s'hauria d'aplicar per a tots els delictes, tal com havia assenyalat prèviament el fiscal general. També per a l'acusació per terrorisme que està sent investigada al Suprem per als aforats Puigdemont i Wagensberg i a l'Audiència Nacional.
L'Advocacia de l'Estat també ha pres posició en el mateix sentit.
D'aquesta manera, s'exigeix al jutge d'instrucció Llarena que elimini l'ordre de detenció que és vigent contra Puigdemont. Tanmateix, encara queda l'última paraula en aquest assumpte, que és la del jutge Marchena.
Cal veure quina serà la postura del president de la sala segona: haurà el jutge de decidir sobre l'aplicació de la llei en el sentit que ha establert la fiscalia, o si, al contrari, dona una sentència contrària que pogués ser recorreguda davant d'instàncies superiors en l'àmbit internacional.
Alguns jutges, com Aguirre han decidit mantenir la seva pugna. Divendres anunciava una nova investigació divendres. Es dirigeix contra Puigdemont i Mas pels delictes de malversació i traïció dins de la suposada trama russa. En la resolució imputa 13 persones i no es presenta cap fet delictiu ni nou. I se li dona tres dies a les parts perquè contestin i presentin recurs.
La batalla de l'executiu, el legislatiu i el judicial està sobre la taula. Una situació de gran interès, ja que està servint per veure com alguns entenen l'Estat de Democràtic i de Dret.
Per a mostra, el botó que representa Felipe González, que s'ha mostrat clarament indignat en considerar que amb la llei d'amnistia, se li demana perdó als independentistes, i se'ls aplana el camí perquè ho tornin a fer.
Sembla que alguns prefereixen viure constantment en el conflicte, fent saltar pels aires tot el que suposi construir.
Amb el pas del temps, tot va quedant al seu lloc. El preocupant és el que s'estan carregant per sostenir la seva impostura.