Aquesta setmana, l'ONG mediambientalista Greenpeace ha presentat un informe que ha fet públic a nivell mundial, on denuncia qui s'ha beneficiat de la guerra a Ucraïna. L'informe assenyala directament "les empreses gasístiques". Afirma que aquestes "han aprofitat la crisi energètica provocada per la guerra a Ucraïna per augmentar les importacions de gas natural liquat i tancar contractes a llarg termini entre els Estats Units i Europa". Espanya és, després de França i el Regne Unit, el tercer importador de gas des dels Estats Units. Denuncia l'ONG que aquestes empreses han canviat el seu discurs, i on abans alertaven de la importància d'una transició energètica, ara alerten de la importància de la seguretat energètica.
Les principals conclusions de l'informe apunten que la majoria dels projectes que s'estan plantejant no estaran operatius fins a 2026, la qual cosa comportarà elevats costos per als usuaris. A més, denúncia que els projectes que els EUA han aprovat duplicaran la capacitat d'exportació de gas liquat fins a 439 bcm anuals, amb unes emissions que equivaldrien a la contaminació de 393 milions de cotxes. Assenyala que la quantitat de gas liquat nord-americà que va importar Europa durant l'any 2022 va augmentar en un 140%.
L'informe també alerta dels greus impactes en la salut i en la seguretat que suposen aquestes pràctiques, ja que el gas liquat que s'extreu als Estats Units, i que estem comprant, s'obté d'una tècnica d'extracció que està prohibida a Europa, la fractura hidràulica o fracking.
Per si això no fos suficient, assenyalen els experts que "el cas d'Espanya és especialment flagrant perquè, a més d'augmentar enormement les importacions de gas des dels EUA, ara ha decidit tornar a posar en marxa la planta de GNL d'El Musel a Gijón, que Enagás tenia en estat d'hibernació des de 2014 i que ara espera utilitzar com a pont logístic de gas per a les plantes flotants de regasificació del nord d'Europa." També indiquen que "l'anomenat hub del gas ibèric que pretén canalitzar gas dels EUA cap a Europa no abarateix les factures als usuaris, tan sols engreixarà els beneficis de companyies privades com Enagás o la portuguesa REN".
I no hauries d'oblidar el que ja t'hem explicat en ocasions anteriors, com quan el mes de març de 2022, just quan va començar el conflicte a Ucraïna, t'informàvem sobre l'informe de la RAND Corporation, que anys abans, havia aconsellat l'administració nord-americana sobre els beneficis que obtindria d'un conflicte com el desencadenat a Ucraïna. Específicament, pots veure que el primer objectiu era, precisament, l'expansió dels productes energètics nord-americans al mercat internacional. Hi ha un últim informe de la Rand Corporation, de gener de 2023, on adverteix que cal començar a girar el discurs sobre la guerra a Ucraïna per anar preparant una estratègia de pau.