Anabel Fernández (Barcelona, 1987) és directora de nutrició i dietètica de KOA, un centre que ha creat el seu propi mètode basant el seu treball en un equip interdisciplinari de dietistes-nutricionistes, entrenadors personals, metges, psicòlegs i fisioterapeutes, "en el qual ens centrem en la persona per aconseguir els seus objectius". La seva manera de funcionar és acompanyar les persones "en el moment més difícil", per guiar-les fins que integren els nous hàbits en el seu dia a dia. Es defineix com una "canviadora d'inèrcia" i per això ens explica que l'important no és perdre pes de forma ràpida, sinó perdre greix, que és un procés més lent, però segurament més permanent. És per això que les dietes no es poden fer puntualment, sinó que per perdre pes has de canviar els hàbits.
Podem seguir una mateixa pauta per perdre pes?
No tothom necessita el mateix. Pot ser que tu necessitis només la part de nutrició, mentre que un altre combini nutrició, entrenament personal, medicina i psicologia. Per això, el nostre mètode no és un mètode tancat, sinó que varia en funció de cada persona per arribar al punt que vulgui arribar.
Si volem perdre pes ràpidament, quina dieta hem de seguir?
El primer error de concepte que fa que les dietes fracassin i que hàgim d'estar a dieta una vegada i una altra és veure la dieta com un parèntesi. Tinguis la pressa que tinguis, el teu cos segueix un ritme.
El teu objectiu per baixar de pes i mantenir-lo és buscar una alimentació que t'agradi
Li hem de donar temps.
Sí. El teu objectiu per baixar de pes i, el que és més important, per mantenir-lo, és buscar una alimentació que t'agradi, de la qual gaudeixis i que vulguis mantenir.
Quin paper jugueu els professionals aquí?
La feina com a dietistes-nutricionistes és ajudar-te a descobrir com ha de ser aquesta alimentació per a tu, com organitzar-te en el teu dia a dia, com descobrir receptes sanes però saboroses, treballar els moments d'ansietat pel menjar, etcètera.
Podem prevenir malalties amb una bona alimentació?
Per descomptat. Antigament, la causa per la qual més gent moria al món eren les malalties transmissibles però, en l'actualitat, per, entre d'altres, el nostre estil de vida cada vegada més sedentari, estressant i descurat, el 63% de les morts al món es donen per malalties no transmissibles.
Malalties com el càncer poden prevenir-se amb una bona nutrició i estil de vida
Quin tipus de malalties?
Malalties com l'obesitat, la diabetis, la hipertensió, fins i tot el càncer, poden prevenir-se, en part, a través d'una bona nutrició o un bon estil de vida. Per això, tenir una bona alimentació, practicar exercici físic i aprendre a gestionar l'estrès hauria de ser una cosa que tots ens hauríem de plantejar com a objectiu de vida.
Quin paper juguen les nostres emocions en la salut alimentària?
L'alimentació en la nostra societat és un acte cultural, social i una forma de relacionar-nos amb els altres, però també amb nosaltres mateixos. Moltes persones se senten malament per menjar determinats aliments, estan confuses sobre què han de menjar, es premien i es castiguen amb alguns aliments i, en definitiva, senten que tenen una mala relació amb el menjar.
Què hem de treballar, doncs?
Un dels aspectes a treballar en consulta és que la persona acabi tenint una alimentació amb què se senti còmoda i de la qual gaudeixi.
Menjar sa no és menjar avorrit
Una alimentació saludable, suposo.
Menjar sa no és menjar avorrit. Hem de buscar una manera d'alimentar-nos que ens agradi i, per això, jo treballo amb receptes sanes i saboroses, però també amb la relació que té la persona amb el menjar, com li prova sortir de la pauta en un dinar social o si l'estrès o l'avorriment el porta a menjar altres aliments.
Com podem canviar els nostres hàbits de vida de forma permanent?
És una cosa fàcil de dir quan es parla de forma genèrica: només necessites canviar els teus hàbits anteriors per altres de més saludables. Però com molts han comprovat, a la pràctica de vegades no és tan senzill d'aconseguir.
Per què ens costa tant?
Perquè tots seguim, en certa manera, la llei de la inèrcia o de resistència al canvi. És a dir, una persona que no es mou mai tendeix a no moure's, una persona que ho deixa tot per a l'últim moment, tendeix sempre a fer-ho, i una persona que s'alimenta malament, tendeix a alimentar-se malament.
Una vegada ja hem integrat nous hàbits, seguir la nova inèrcia no és tan complicat
Cal canviar aquests costums.
El moment difícil és el moment en què modifiquem aquesta inèrcia, una vegada n'hem agafat una de nova i hem integrat nous hàbits, seguir la nova inèrcia no és tan complicat. Per això, si veus que pel teu compte no pots, és important que t'envoltis de professionals que puguin ajudar-te.
Per què ens engreixem?
Existeixen molts factors que poden influir-hi. Des de la falta d'educació nutricional, a l'excés d'aliments superflus que hi ha al nostre voltant, l'estrès crònic de la societat, la falta d'exercici físic, etcètera. No hi ha un únic factor, sinó que l'excés de pes és conseqüència de múltiples factors combinats entre ells.
Ens hem de plantejar si l'important és perdre pes o greix
Podem perdre pes ràpidament?
Aquí ens hem de plantejar què és l'important, si perdre pes o perdre greix. I evidentment, l'important pel que fa a la salut, fins i tot física, és que perdis greix i aquest es perd a un cert ritme.
Llavors, una pèrdua ràpida de pes no és saludable?
Normalment, les pèrdues de pes massa ràpides no són més que pèrdues de líquid o, en el pitjor dels casos, fins i tot de massa muscular. A més, una baixada de pes molt ràpida sol anar acompanyada d'una dieta excessivament estricta, motiu pel qual el normal és només suportar-la durant un temps i tornar a agafar pes en acabar i tornar als nostres hàbits anteriors.