Lidia Folgar (Caldes de Reis, 1985) és graduada en Nutrició Humana i Dietètica i així vol subratllar-ho perquè es lamenta que, com aquesta carrera és tan jove, poca gent la coneix i, en general, considera que "no es fa valdre". La Lidia vol conscienciar la societat que fer dieta no és la solució a l'obesitat i ens recomana educar-nos en alimentació i canviar els nostres hàbits. Això sí. Considera que mentre no hi hagi canvis governamentals i es conscienciïn que cal fer alguna cosa, serà difícil canviar la mentalitat de la població.
Per què som el que mengem?
La nostra alimentació determina en gran manera la nostra salut. Depenent de quin patró alimentari hàgim elegit, tenim més predisposició a unes malalties o d'altres. Per això diem que som el que mengem.
De fet, cada vegada patim malalties com la diabetis o l'obesitat a edats més primerenques.
Abans vèiem que el diagnòstic de la diabetis apareixia de 60 anys endavant, ara veiem persones de 30 anys diagnosticades perquè ja porten acumulada l'obesitat des que són nens. Com comencen des de petits, el sobrepès es manifesta abans.
El culpable més gran del sobrepès és l'ambient obesogènic en què vivim
Per què engreixem?
El culpable més gran del sobrepès és l'ambient obesogènic en què vivim. Avui dia, passeges pel carrer i veus molta quantitat d'aliments escombraries, poses la tele i els anuncis són sobre això, al costat dels parcs sempre hi ha una botiga de gominoles... Estem envoltats per tots costats per fer dolentes eleccions.
No és només el menjar que ens envolta?
Això, sumat que no hi ha cap tipus d'educació alimentària ni des de l'atenció primària, ni des de l'escola, ens fa difícil lluitar contra els gegants.
Tenen consciència els polítics sobre la situació?
La major part de la culpa és de l'àmbit polític per no fer res perquè les empreses alimentàries frenin una mica.
Ens prenen el pèl?
La major part de la culpa no és una responsabilitat individual, sinó per no fer res a escala governamental, que és on més es convenç.
Les empreses estudien com fer que el producte sigui addictiu i el seu consum més compulsiu
La nostra salut no importa?
Aquestes empreses estudien molt bé la composició d'aquests productes fins a fer-los palatals amb aquesta combinació de greixos, sucres i sal o determinades textures perquè sigui addictiu i el seu consum més compulsiu.
Quin paper juga la publicitat?
La publicitat també està estudiada al detall: com i on la col·loquen, i tot això no està limitat. La publicitat en horari infantil porta molta quantitat de productes escombraries.
Són més saludables els productes light?
Light no és sinònim de sa, ni de sense sucre, ni amb menys calories. Per llei, light vol dir que li han reduït almenys un 30% de calories, però això no vol dir ni que sigui sa, ni que el seu contingut sigui nutricionalment interessant. L'únic que té és menys calories que la mateixa versió del mateix producte.
Cal sumar noves mesures a l'impost de les begudes ensucrades
Com ens podem conscienciar d'aquest perill i adquirir nous hàbits?
Hi ha d'haver dietistes-nutricionistes en atenció primària. Així, qualsevol que vulgui millorar la seva salut té una persona a qui pugui recórrer i saber com fer-ho.
I des del punt de vista polític?
Sumar noves mesures a l'impost de les begudes ensucrades i apujar els impostos a un altre tipus de productes que siguin de les mateixes característiques, així com controlar la publicitat, obligar a especificar clarament a l'etiqueta la quantitat de greixos trans, vigilar que no hi hagi menjar porqueria a prop de centres educatius, sanitaris o parcs...
I a l'escola?
Des de petits, caldria instaurar l'assignatura d'educació per a la salut: per al tabaquisme, l'alcohol, l'alimentació... Això és més útil que algunes altres assignatures.
Els sabors amb què et quedes de petit al paladar són els que perpetuaràs quan ets adult
No coneixem...
Si els adults no sabem com menjar, com ho sabran els nens? A més, un nen no té la capacitat de discernir entre el que són enganys publicitaris i els que no. Els sabors amb què et quedes de petit al paladar són els que perpetuaràs quan ets adult.
Ens influeix l'obesitat en l'àmbit emocional?
Clar. Afecta l'autoestima, perquè no et sents capaç de fer les mateixes coses que la resta de la gent, voler anar a comprar la roba que t'agrada i no poder, intentar cordar-te les sabates i no poder... Emocionalment afecta i molt.
I al revés? És a dir, que les emocions ens portin a patir obesitat.
De vegades, hi ha gent que té ansietat i depressió i acaba desenvolupant una obesitat. I d'altres, és la mateixa obesitat la que acaba provocant-te depressió.
L'obesitat pot donar-nos problemes de fertilitat i càncers
A nivell físic, quins riscos podem patir si patim d'obesitat?
Que es produeixi una diabetis, colesterol, una malaltia cardiovascular o en les articulacions, sobretot al maluc i els genolls, problemes fins i tot de fertilitat, alguns càncers, i la gent no relaciona l'obesitat amb els càncers, pedres a la vesícula... Hi ha moltes malalties associades.
Som conscients que aquestes malalties són ocasionades moltes vegades per l'obesitat?
En cap cas! Després, quan et toca una malaltia, dius: "Ai, m'ha tocat". I no.
Les persones que hem estat primes tota la vida, podem patir obesitat?
La majoria de la gent que no tendeix a engreixar no tendeix a preocupar-se per la seva alimentació. S'acostumen a menjar el que volen i com noten que no engreixen, no es preocupen. Primer, sense desenvolupar sobrepès, pots tenir problemes de salut; o poden sortir bé les analítiques, però arriba una edat que el cos canvia i comencen a engreixar. Això és molt habitual que passi dels 40 endavant.
De vegades, canvies de feina i passes d'un de físicament actiu a un en què estàs assegut i comences a engreixar
Només podem engreixar per l'alimentació?
De vegades, canvies de feina i passes d'un de físicament actiu a un en què estàs assegut i comences a engreixar.
Com podem evitar que ens enganyin amb una dieta?
La gent que vol fer dieta provarà el que sigui i n'enganxen qualsevol. A més, hi ha un buit legal en la legislació dels productes dietètics. Els fàrmacs han de demostrar que serveixen per al que es venen, però els dietètics no.
Però arribarà un punt en què el client veurà que el producte no funciona.
Encara que no funcionin, és igual. El client el compra per primera vegada per provar i ja està venut el producte. Després un altre el comprarà per a un altre motiu, i així.
Amb les dietes miraculoses, estem perdent el temps i la salut
Passa el mateix amb les dietes?
Amb les dietes miraculoses, passa igual. Si tens obesitat perquè tens mals hàbits, el podràs solucionar a curt termini, però no a llarg i mitjà termini. Estem perdent el temps i la salut.
Com podem detectar aquest tipus de dietes?
Quan cal seguir un menú rígid amb barreges específiques, quan hi ha llistat d'aliments permesos i aliments prohibits, quan posen paraules tipus 'prodigiosa' o 'màgica', no serveix el que venen al supermercat perquè has de comprar només el que et ven aquesta persona, si es garanteix que tothom perdrà X pes sense tenir en compte si són homes o dones i perdre'l ràpidament...
En què s'hauria de basar?
En la reeducació alimentària del pacient.
Hi ha gent que creu que va a un professional i no és així
Hi ha molt intrusisme?
Com és una carrera bastant recent, i encara no hi ha col·legis professionals, hi ha intrusisme, però la gent no sap què és un nutricionista, es creuen que és un metge o algú que fa cursets. Hi ha gent que no mira on va i una altra que sí i es creu que està anant a un professional i no és així.
A nosaltres, això ens afecta com a pacients, però, i a vosaltres, us afecta com a professionals?
No es posa en relleu i la imatge del nutricionista està distorsionada per culpa d'aquests intrusos. Molta gent es creu que som gent que ven productes en herboristeries o que es dediquen a l'operació biquini i no tenen una idea real del que és la nostra feina. A més, hem de bregar amb tota mena de mites i començar de zero.
Com podem saber nosaltres com a pacients que anem a un professional i no ens enganyen?
Si no té el diploma penjat, mal senyal. Ha de ser o diplomat o graduat en Nutrició Humana i Dietista. Abans d'anar a una consulta, cal informar-se bé.