30 d'octubre de 1938, 8 de la tarda. La xarxa d'emissores Columbia Broadcasting System (CBS) emet "La guerra de los mundos" com a especial de Halloween, dirigida i narrada per Orson Welles. Malgrat que a la introducció del programa avisaven que es tractava d'una dramatització locutada de la novel·la "La guerra de los mundos" d'Herbert George Wells, publicada l'any 1898, el pànic va envair els oients, fugint inclòs de casa i inundant a la policia de trucades per una "invasió marciana". És "La guerra de los mundos" la primera viralització del fenomen OVNI?
Tot el que envolta la temàtica extraterrestre és un transmèdia que mai passa de moda: Programes de televisió, ràdio, revistes, documentals, novel·les i tot el que et puguis imaginar. És un tema tan desconegut com recurrent i, per tant, viral, tal com demostren les xarxes socials, canals que no han fet més que alimentar la llegenda, aportant vídeos d'avisaments d'objectes voladors, testimonis de persones que tenen estranyes visions i contactes amb éssers provinents de l'espai o, inclòs, personatges que afirmen ser viatgers del futur i que donen dates de fenòmens que ocorreran al futur.
Què saben els Estats Units al respecte?
Les últimes declaracions de l'exoficial d'intel·ligència dels Estats Units, David Grush, afirmant que hi ha proves d'ovnis, tant de naus no identificades com de proves biològiques, no fan més que alimentar un fenomen que mou masses, primerament, per la seva rellevància i, seguidament, per tota la mitologia i misticisme que l'envolta. I si a sobre li sumen el tweet de l'Elon Musk, una de les persones més influents del món, en relació amb aquest tema, doncs encara més.
Què hi podrà haver vist des de les seves naus Space X per fer tal afirmació? Naus que, per cert, també son objecte de viralització i de confusió per part de la societat, amb vídeos que les confonen la tan anhelada (o temuda) arribada d'àliens.
Quan la realitat es barreja amb les teories conspiranoiques a les xarxes socials, la tecnologia fa la resta
I és que arriba un punt que ja no saps que pensar quan veus un vídeo on surt una senyora tot dient: "Mira, mira, què és això del cel? Ai, déu meu, quina por". Quanta part de veritat hi ha en els milers i milers de vídeos que circulen sense fre per la xarxa? Quin percentatge està recreat a través de la tecnologia i per què?
Està clar que els estats ens amaguen coses, però, precisament, si tant misticisme i secret envolta aquest tema, no crec jo que si fossin veritat els deixessin circular tant lliurament per internet.
Sigui com sigui, si algun dia ens visiten, poder marxen espantats o, poder, es tornen addictes als vídeos que circulen per les xarxes socials. Us imagineu un àlien reconeixent-se en un vídeo viral? Això sí que donaria per un programa d'Orson Welles!