Tal día como hoy del año 1636, hace 382 años, el consejo asesor de la Generalitat, formado por los juristas Vidal, Fàbregues, Sabater, Fontanella, Peralta, De Paz i Malla, hacía público el dictamen que revocaba la orden del virrey hispánico Enrique de Aragón, duque de Sogorbe, firmada en el mes de septiembre anterior, que prohibía los bailes y regocijos de fiesta mayor en los pueblos, villas, arrabales y ciudades del Principat. La prohibición se enmarcaba en el contexto de revuelta generalizada por todo el país contra la obligación de alojar a los cuarenta mil soldados hispánicos que el conde-duque de Olivares había establecido en el Principat y contra las levas forzosas destinadas al frente del Rosselló, en la guerra que enfrentaba a los Habsburgo de Madrid con los Borbones de París.
En la prohibición dictada por el virrey hispánico se decía que: “En avant, no·y puga haver ballades ni regosijos públichs, com són cóssos y altres festes que puguen causar ajusts y congregacions de gent en las vilas y lochs del present Principat en dies de festes majors, en los quals hi acostuma haver ballades, cóssos o altres regosijos, seran punits y castigats, a àrbitre de sa excel·lència y Real Consell. Y los músichs que atreviren sonar per occasió de ditas ballades, de pèrder los instruments de música y de estar quaranta dies en la presó y altres penes majors o menors arbitre de sa excel·lència y doctors del Real Consell etcètera. En lo que són vists dites crides ésser consebudes en forma de estatut y edicte general”.
Los juristas de la Generalitat se ampararon en las Constituciones de Catalunya para afirmar que “estes crides, a més de ésser concebudes com està dit ena forma de estatut y edicte general, contenen també un praejudici notable, que axí mateix encontra constitució (...) privan als ordinaris y als barons de sas jurisdiccions, levant-los la facultat de donar y levar las licèncias de ballades y altres regosijos que en ses vegaries, ballies y baronies respectives, los toca y specta, lo que encontra particularment ab la constitució 4". Y resolvían la cuestión diciendo que: “Per ço los dits assessors, advocat fiscal y doctors aplicats infrascrits són de vot y parer que los dits molt il·lustres senyors deputats y oÿdors, inseguint (...) tenen obligació de opposar-se a la dita contrafacció”.