La exdecana de la Facultad de Economía de la UB e histórica activista independentista, Elisenda Paluzie, ha defendido en Twitter proponer la investidura de Carles Puigdemont como president, además de recuperar la figura del conseller primer, que "tendría que corresponder a ERC".
Paluzie cree que así se obedecería a "la voluntad de la mayoría popular", además de asegurar que Puigdemont tiene "dos legitimidades" para ser investido: por una parte era el president previo "al golpe de estado del 155", y por la otra JuntsXCat fue la primera candidatura independentista el 21-D.
No tinc cap informació de les converses entre els partits independentistes per acordar la presidència del Parlament, ni la investidura de la Presidència de la Generalitat. M'aventuro però a obrir un fil amb algunes reflexions (1)
— Elisenda Paluzie (@epaluzie) 7 de gener de 2018
También sobre Puigdemont, la profesora de Economía de la UB tiene claro que "se le tiene que investir sin su presencia física" para evitar que sea detenido, y asegura que su investidura sería una "derrota" y un "golpe" a la imagen del Gobierno.
A més aquesta ha estat la voluntat de la majoria popular. No s’ha volgut castigar els errors i s’ha donat suport a uns programes que renunciaven a la unilateralitat. La CUP, la més clara ha baixat. Ara cal recuperar la iniciativa el més ràpidament possible amb un nou govern (3)
— Elisenda Paluzie (@epaluzie) 7 de gener de 2018
Como hipotético president desde Bruselas, Paluzie cree que Puigdemont no podría realizar "todas sus tareas", así que propone incluir la figura del conseller primer, que vendría a ser un "primer ministro" para coordinar el Govern desde Barcelona. La exdecana considera que por el "empate técnico" electoral —JuntsXCat sacó 34 escaños, mientras que ERC 32— la figura tendría que corresponder a los republicanos.
Ens cal posar-hi polítics amb experiència i cintura o bé juristes competents. A les llistes d’ERC hi veig perfils del 1er tipus (Maragall, Castellà,…) i a la de Junts per Catalunya del segon (Costa, Campdepadrós,…) (5)
— Elisenda Paluzie (@epaluzie) 7 de gener de 2018
En cuanto al resto del Govern, Paluzie también defiende reafirmar a Oriol Junqueras como vicepresident, y que los diputados electos Joaquim Forn y Jordi Sànchez ocupen sus cargos "siempre y cuando se cuente con el voto a favor de la CUP para la Mesa y para la investidura".
Atès que si torna serà immediatament empresonat, se l’ha d’investir sense la seva presència física. El reglament no diu explícitament q hi hagi de ser i les circumstàncies són excepcionals. La seva investidura seria una derrota i un cop a la imatge int. del govern espanyol. (7)
— Elisenda Paluzie (@epaluzie) 7 de gener de 2018
En la opinión de Paluzie, las mayorías parlamentaria y de la Mesa de la Cámara son "esenciales". En el caso de la Mesa, considera un "error" incluir a encausados para el 1-O o por la declaración del 27-O, ya que "no se pueden tener en órganos políticamente sensibles parlamentarios condicionados por sus estrategias de defensa".
Amb 66 diputats es manté majoria en 2a volta. Els 4 diputats a l’exili haurien de renunciar a l’acta i el nou govern hauria de comptar amb ells, per a tasques que poden fer a BXL . No ens calen més presos. A Espanya no existeix justícia sinó venjança i voluntat d’humiliació. (9)
— Elisenda Paluzie (@epaluzie) 7 de gener de 2018
La investidura de Puigdemont serà immediatament recorreguda i suspesa pel Tribunal Constitucional. Caldrà decidir què fer aleshores. En qualsevol cas, s’evidenciarà l’excepcionalitat i anormalitat de tot plegat, i l’alteració de les majories democràtiques per la repressió.(11)
— Elisenda Paluzie (@epaluzie) 7 de gener de 2018
Para la presidencia del Parlament, la economista da los nombres de "políticos con experiencia" como Ernest Maragall o Antoni Castellà, o bien "juristas competentes" como Eusebi Campdepadrós o Josep Costa.