Una dona de 20 anys va morir el 3 d'agost de 2023 en caure-li a sobre la part superior d'una palmera al carrer Joaquim Costa del barri del Raval de Barcelona. Gairebé un any després, l'Ajuntament de Barcelona ha pactat una indemnització per la mort de Shamira Yeguas. Segons avança El Periódico, l'acord es va tancar aquest juny entre els advocats de la jove i l'asseguradora del consistori. La compensació econòmica és de més de 240.000 euros i ja s'ha abonat. A la tardor de l'any passat, la família de Shamira va acudir als tribunals i va aconseguir una autorització per fer dues proves pericials a l'arbre, per demostrar la seva mala salut abans de la caiguda, i que, per tant, el seu manteniment havia estat insuficient per part de l'Ajuntament. Malgrat que la causa va quedar arxivada, les dues parts han acordat una indemnització per responsabilitat patrimonial i lesions personals.

Negligència de l'Ajuntament

L'Ajuntament manté la versió i desvincula cap culpabilitat municipal de la mort de la jove i asseguren que la "via penal està esgotada", ja que el jutge va arxivar la causa perquè no va trobar "responsabilitat penal en l'accident". A més, des del consistori defensen que "les negociacions per arribar a un acord sobre la indemnització de l'accident les realitzen directament els advocats de la família de la víctima i l'asseguradora". L'advocat de l'acusació particular, Javier Benito del bufet Vosseler, celebra la rapidesa municipal i ha subratllat la "bona comunicació" amb els interlocutors. En aquest sentit, ha afirmat que s'ha resolt en "un temps rècord de 10 mesos, quan normalment es triga un any i mig o dos". Tanmateix, el bufet insisteix que la caiguda de la palmera és "una negligència en el manteniment de l'arbratge públic". I recorden que el 2020 es va produir una situació igual perquè una palmera de la mateixa espècie —una datilera— va matar un home de 41 anys al parc de la Ciutadella. En aquella ocasió, l'Ajuntament també va indemnitzar la família amb 103.000 euros. 

Tala de palmeres

La mort de Shamira Yeguas va portar una allau de crítiques a l'Ajuntament de Barcelona i va obrir un debat sobre l'estat de salut de les palmeres de la ciutat. Així doncs, només un mes després de l'accident, el consistori va decidir talar totes les palmeres datileres de més de 10 metres d'alçada que estiguessin ubicades a zones considerades de risc, és a dir, aquelles que en cas de caure podrien ocasionar danys personals. Després de l'accident, l'ajuntament va revisar un total de 1.224 palmeres datileres, que tenien unes característiques similars de la que va caure de forma sobtada a la plaça d’Emili Vendrell. Després de la revisió, el consistori va decidir talar 540 exemplars.

Des d'un primer moment, la família de la víctima demanava que es pogués arribar a saber, amb un peritatge, si hi va haver alguna negligència en la cura i tractament de la palmera, que podria haver caigut per estrès hídric, segons les primeres informacions que va fer públiques l’Ajuntament de Barcelona

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!