En el marc del Dia mundial per la visibilització de la mort gestacional, perinatal i neonatal, el Cementiri Comarcal Roques Blanques ha presentat el Jardí de les papallones, un espai dedicat a aquest tipus de dol, on les famílies poden recordar i homenatjar els fills i filles perduts durant l’embaràs, durant o després del part. L’acte va comptar amb la presència d’Eva Martínez, presidenta del Consell Comarcal del Baix Llobregat –entitat propietària del cementiri-, Joan Ventura, director general de Cementiris d’Àltima –empresa concessionària de Roques Blanques a través de GIC de Nomber-, i les representants de les associacions Petits amb llum, Cristina Cruz, i de Pauets, Matilde Pérez Herranz. La presentació també ha comptat amb l'alcalde del Papiol, Joan Borràs, i l'assistència de diversos consellers i conselleres comarcals. De l’àmbit sanitari, hi han estat presents Yolanda Giménez, gestora de pacients de Medicina Fetal, i Ester Valls, coordinadora de Treball Social, ambdues de l’Hospital Clínic de Barcelona.
Amb el Jardí de les papallones, Roques Blanques vol contribuir a la sensibilització i visibilització d’un tipus de dol existent a la nostra societat, tanmateix poc reconegut i considerat tabú. Dissenyat pels arquitectes Batlle i Roig, autors també del projecte global del cementiri Roques Blanques, nascut el 1984. Es troba situat en una clariana enmig d’un bosc de pi autòcton, delimitat per un marge de pedra, conformant una zona íntima, recollida i envoltada de natura, tret que caracteritza tot el cementiri, integrat perfectament en l’entorn del Parc Natural de la Serra de Collserola. La calma de l’espai permet un lloc on poder asseure’s i recordar els fills i filles perduts, a més de facilitar l’elaboració del dol. A l’interior del cercle, les famílies que ho desitgin podran dipositar-hi unes papallones de ceràmica blaves, fetes artesanalment, com a metàfora del cicle de la vida, la puresa i l’esperança, en homenatge als éssers estimats que van marxar prematurament. Una placa de marbre ubicada en aquest indret permetrà la inscripció del nom i l’any, a mode de memorial col·lectiu. A sota de cada papallona, també serà possible enterrar-hi les cendres amb una urna infantil biodegradable.
Per a la presidenta del Consell Comarcal del Baix Llobregat, Eva Martínez, “la pèrdua perinatal, gestacional o neonatal és una realitat encara sovint molt invisibilitzada socialment i que pateixen moltes famílies en silenci, i des del Consell Comarcal ens hem volgut posar al costat de les persones que han tingut aquest tipus de pèrdua, i les volem acompanyar en el seu dol. La nostra comarca necessita espais de reconeixement i acompanyament per a les famílies que han tingut pèrdues d’éssers estimats en aquestes condicions, i fer visible així el dol perinatal, gestacional i neonatal, donant-li la importància que es mereix".
Segons Joan Ventura, director general de Cementirs d’Àltima, “els cementiris han d’evolucionar al costat de la societat i, per això, creiem que és essencial atendre des d’aquí les necessitats que puguin sorgir del nostre entorn. En aquest sentit, amb el Jardí de les papallones volem donar resposta a un dol amb freqüència ignorat però tanmateix present, que afecta moltes persones. Volem contribuir a la sensibilització envers aquest tipus de pèrdua i a donar suport a tothom que ha patit la mort d’un fill o filla en aquesta etapa, des d’un espai adequat, pensat especialment per a això, un punt físic on poder recordar i homenatjar els que ja no hi són”.
Des de l’entitat Petits amb llum, Cristina Cruz ha manifestat que “com a presidenta d'una associació que acompanya a famílies que han perdut el seu fill durant la gestació o poc després de néixer, i com a mare que ha patit una pèrdua perinatal, m'omple d'orgull poder inaugurar aquest espai que és tan important per a tantes famílies. Espais com aquest reconeixen els nostres fills i sobretot el dolor que comporta la seva pèrdua, i ens mostra una societat cada vegada més sensible i empàtica amb tantes famílies que han de viure aquesta dura realitat."
Tal com puntualitza Matilde Pérez Herranz, de l’associació Pauets (Hospital de Sant Pau): “Donar una dimensió pública a la mort gestacional, perinatal i neonatal obre la possibilitat d'una reflexió molt necessària. La creació d'espais de record com el que s'inaugura avui pot contribuir a la visibilització d'una realitat que no volem mirar”.
El nou memorial per al dol gestacional, perinatal i neonatal de Roques Blanques es troba situat a l’Agrupació VI del cementiri, perfectament integrat en la natura de l’entorn, fidel als criteris respectuosos amb el medi ambient i la sostenibilitat del recinte. És el quart espai d’aquest tipus, posat en marxa per Àltima després dels de Sant Cugat del Vallès (2019), Castellar del Vallès (2020) i Ripoll (2020).
Roques Blanques, un cementiri referent per la seva gestió
Des de la seva posada en funcionament, l’any 1984, el Cementiri Comarcal Roques Blanques s’ha anat consolidant com a cementiri referent, fins i tot a nivell europeu. I ho ha fet seguint sempre una política de gestió sostenible i compromesa amb l’entorn, en tots els projectes i serveis duts a terme. El Jardí de les papallones posat en marxa avui n’és un exemple: es tracta d’un espai per al dol gestacional, perinatal i neonatal plenament integrat en la natura del bosc de Collserola, on es preveu únicament l’ús d’urnes ecològiques.
Seguint aquesta aposta per la sostenibilitat, Roques Blanques ha desenvolupat diverses alternatives pioneres al nostre país per al destí ecològic de les cendres, com el Bosc de la calma, els Arbres familiars, el Jardí i Font del repòs o el Camí del bosc, aquest darrer reconegut amb els Premis EMAS 2018. Pel que fa a opcions més tradicionals, el cementiri també ha estat el primer a oferir sepultures verdes per a fèretres, com els Nínxols verds o els Panteons del bosc.
D’altra banda, per la seva ubicació privilegiada en l’entorn del Parc Natural de la Serra de Collserola, Roques Blanques ha pogut dur a terme iniciatives per a la defensa i la promoció de la flora i la fauna autòctones, donant suport a projectes per protegir i afavorir els esquirols, els eriçons, els amfibis, els ratpenats, les papallones o les abelles. En aquest darrer cas, a través d’un Apiari didàctic, iniciativa guardonada el juny passat als premis EMAS 2021. Així mateix, Roques Blanques va ser el primer cementiri a introduir un cotxe fúnebre elèctric per a l’ús de serveis interns (l’ION). Ja fa més de deu anys que també aposta per altres vehicles elèctrics per als serveis de manteniment i l’acompanyament dels usuaris pel recinte.
Sobre Àltima
Àltima és el grup català líder en la gestió de serveis funeraris, tanatoris, crematoris i cementiris. Amb més de 300 anys d'experiència al sector funerari i un equip humà de 400 professionals, Àltima dóna cobertura actualment a 195 municipis de Catalunya a través de 33 tanatoris, 11 complexos crematoris i 17 cementiris, distribuïts a les comarques del Barcelonès, Baix Llobregat, Garraf, Penedès, Alt Camp, Vallès, Gironès, Ripollès i Alt Empordà. Així mateix, Àltima realitza la gestió directa del Cementiri Comarcal Parc de Roques Blanques, situat al Parc Natural de la Serra de Collserola, al terme municipal del Papiol (Barcelona). També presta serveis de cementiri, manteniment i neteja a 220 municipis.