La nit d'aquest dissabte ha posat punt i final a l'edició del Sónar 2019, celebrat de manera extraordinària el mes de juliol. Tot i diversos imprevistos abans de començar, com la vaga de riggers (muntadors d'escenaris) o la cancel·lació d'un dels caps de cartell A$AP Rocky —detingut a Suècia per una baralla al carrer—, el festival s'ha acabat duent a terme amb tota normalitat.

Des de dijous i fins la matinada d'aquest dissabte, s'han presentat més de 80 estrenes i s'han pogut veure 140 actuacions d'artistes d'arreu del món. L'organització ha volgut posar en aquesta edició un especial accent en allò "global, intercultural, femení, queer i radical".

Bad Bunny ha estat l'encarregat d'obrir l'última nit. La presència de l'artista va despertar dubtes a final de setmana, ja que va cancel·lar part de la seva gira europea per viatjar al seu país, Puerto Rico, per participar a l'onada de protestes contra el govern. Finalment, però, un dels grans referents del trap llatí va encendre els milers de fans que es van reunir al SónarClub.

Bad Bunny sonar 2019 - Sergi Alcàzar

Bad Bunny / Sergi Alcàzar

Més tard i al mateix escenari, Paul Kalkbrenner va dur la seva electrònica berlinesa presentant el seu nou àlbum Parts of Life. Una potent sessió que va deixar clar que continua estant entre les estrelles referents del techno mundial.

Tot plegat, per acabar la nit amb un tancament de primer nivell. Tres sessions en paral·lel a tres escenaris: Dixon veient sortir el sol al Sónar Pub, un espectacle a quatre mans de Louie Vega & Honey Dijon al SónarLab i la contundència d'Amelie Lens al SónarClub, que no va deixar de vibrar ni un segon.

Honey  Dijon Louie - Sonar Noche 2019

Honey Dijon i Louie Vega / Sónar

Baixada d'assistència

L'assistència no ha superat les 126.000 persones de l'any passat —rècord històric del festival—, però tampoc ha recollit males xifres. El festival ha reunit 46.000 persones al Sónar de Dia (a la Fira de Montjuïc) i 59.000 al Sónar de Nit (a la Fira de Gran Via), i va acollir un total de 105.000 assistents procedents de més de 120 països. De fet, gairebé la meitat del públic ha estat internacional, un 48%. 

Sergio Caballero, codirector, ha destacat que a part del gran problema de les dates, ha afectat "el problema entre la Fira i els muntadors que "tenen tot el dret del món de demanar el que estan demanant", ha afegit. "Això ha fet molt mal al festival en unes dates en què es venien molts tiquets", lamenta. Per això, l'organització ja s'ha espavilat a tancar un acord pel que les tres properes edicions del festival (2020, 2021, 2022) es podran celebrar a Barcelona el mes de juny.

El Sónar+D es continua consolidant

El Sónar+D, el congrés internacional de creativitat i tecnologia que se celebra en paral·lel al festival, ha comptat amb la participació de 4.600 professionals de prop de 2.000 entitats i empreses. El seu cartell ha comptat amb sessions de primer nivell com la xerrada de Robert Del Naja de Massive Attack, i una gran oferta de tallers, workshops i masterclasses.

Sonar +D 2019 - Sergi Alcàzar

Sonar + D / Sergi Alcàzar