El Govern estudia compensar econòmicament els cinemes de Catalunya que més apostin per les pel·lícules doblades al català per evitar que el sector relegui aquests films a horaris poc atractius i les mantinguin més temps a la cartellera. En una entrevista a RAC1, el secretari de Política Lingüística del Departament de Cultura, Xavier Vila, ha assenyalat que hi ha empreses que aposten pel cinema en català i d'altres que no ho fan, de manera que "si hi ha exhibidors que aposten pel català, segurament els ajuts els hem de concentrar en ells. Hem d'ajudar-los de manera específica".

Aquesta iniciativa sorgeix després que, en els darrers mesos, molts usuaris hagin denunciat que les pel·lícules doblades al català estan molt pocs dies a la cartellera i que no s'hi està aplicant la llei del cinema de Catalunya, que fixa en un 25% les còpies i les sessions que cal projectar en català. Entre els punts claus de la llei del cinema, hi ha protegir els productors independents, promoure la pluralitat lingüística del país i que les sèries puguin rebre ajudes públiques. 

Només sis sales en català?

Des de RAC1, han investigat i, per exemple, s'han fixat en una de les grans estrenes del mes passat, El regne del Planeta dels Simis. El dia que es va estrenar, aproximadament, hi havia unes 170 sessions en castellà a tot Catalunya, 34 en versió original i només 6 en català. A  més, la versió en català amb prou feines va estar 10 dies en cartellera. I aquest dimecres passat, quan es va estrenar la segona part de Del Revés 2, un dels films d'animació més esperats de l'any, la pel·lícula només va tenir un 5% de les sales reservades a la seva versió en català. El 53% van ser en castellà i el 42% restant en versió original subtitulada.

Els cineclubs catalans

D'altra banda, segons dades de finals del mes de maig, els cineclubs catalans van reunir més de 130.000 espectadors en 2.258 sessions l’any 2023, una xifra que representa un creixement del 25% de públic i del 22% de les sessions respecte el 2022. Així es desprèn de l’Estudi Anual del Cineclubisme, que revela les millors xifres des que es recopilen dades i que ha presentat la Federació Catalana de Cineclubs. 

L’Estudi revela, un any més, la importància dels cineclubs com a exhibidors de cinema català i en llengua catalana, especialment respecte a les sales de cinema comercials. Per una banda, les sessions amb subtítols, doblatge o versió original catalana suposen un 26% del total el 2023, molt per sobre del 3% del circuit regular de cinemes de Catalunya. Per l’altra, els cineclubs programen un 14% de produccions catalanes, que si bé suposa un descens respecte al 18% de 2022 segueix estant 5 punts per sobre del 9% de presència catalana a les cartelleres comercials. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!