La Setmana torna enguany amb novetats significatives i amb el propòsit de fer valdre tots els gèneres del llibre en català. Durant deu dies, editors, llibreters i autors coincidiran amb un públic lector divers i impacient per descobrir totes novetats que es presentaran en aquesta cita ineludible que marca la represa literària de la tardor a Catalunya.

Aquest any, la 42a edició de la gran festa del llibre en català, se celebrarà del 20 al 29 de setembre del 2024, coincidint durant cinc dies amb les festes de la Mercè. La Setmana se suma, així, a la gran festa major de Barcelona, oferint una extensa programació per a tots els públics, que gaudiran de nombroses activitats: presentacions de llibres, recitals poètics, concerts, debats, converses amb autors nacionals i internacionals, signatures de llibres i rutes literàries. 

Així mateix, aquest any La Setmana canvia d’ubicació i en lloc de celebrar-se en l’emplaçament habitual dels últims quatre anys, el Moll de la Fusta, ho farà de manera excepcional al passeig Lluís Companys, des de l’Arc de Triomf fins al parc de la Ciutadella, 6.500 m2 dedicats al llibre en català al bell mig de la ciutat. Els horaris també han variat i l’hora de tancament serà a les 21.00h, mitja hora més tard, excepte el dissabte 21, que tancarà les seves portes a les 22.30h. Precisament, el cartell d’enguany de La Setmana, obra de l'il·lustrador barceloní Adrià Marquès, evoca el caràcter festiu d'aquesta 42a edició i fa visible la nova ubicació amb l'Arc del Triomf a la imatge. Un cartell que ens recorda la part més lúdica de La Setmana i la complicitat amb les festes de la Mercè.

La Setmana, espai de referència de l'edició en català

El nou emplaçament comptarà amb 86 casetes de llibreries i editorials i altres espais on es faran nombroses activitats: 3 escenaris, un espai expositiu de la Institució de les Lletres Catalanes, una gran carpa de l'APPEC i una zona central de bar amb terrassa per relaxar-se i fer un petit descans durant la jornada.

A la Setmana hi està representat el sector editorial de tots els territoris de parla catalana, amb presència dels segells editorials de Catalunya, País Valencià, Andorra, Illes Balears i Catalunya Nord

Pel que fa als expositors, n’hi ha 298, que corresponen a 247 segells editorials, 22 llibreries, 19 institucions, 9 universitats i 1 distribuïdora. Com en edicions anteriors, a La Setmana hi està representat el sector editorial de tots els territoris de parla catalana, amb presència dels segells editorials de Catalunya, País Valencià, Andorra, Illes Balears i Catalunya Nord. Aquest any, com a novetat, hi ha representació també del territori de l'Alguer, que presentarà per primera vegada una revista, fet que reforça la voluntat de La Setmana de ser l'espai de referència de l'edició en català.

Premi Trajectòria i Premi Difusió

El 28è Premi Trajectòria, que es lliura anualment des del 1997 a un professional vinculat al món de la cultura catalana que hagi destacat en la seva divulgació, recau aquest any en Pilarín Bayés (Vic, 1941), una de les grans il·lustradores del nostre país. El Jurat del Premi Trajectòria, format per les associacions del sector del llibre i per periodistes culturals, ha decidit concedir-li per la importància de la seva obra, amb més de 1000 llibres il·lustrats i per la seva participació activa en el procés de recuperació de la llengua i la cultura catalanes. El guardó és una obra cedida per una artista de reconegut prestigi, l’artista visual Francesca Llopis (Barcelona, 1956).

El 28è Premi Trajectòria, que es lliura anualment des del 1997 a un professional vinculat al món de la cultura catalana que hagi destacat en la seva divulgació, recau aquest any en Pilarín Bayés, una de les grans il·lustradores del nostre país

Per altra banda, el 4t Premi Difusió 2022, que lliura la junta d'Editors.cat i que reconeix una personalitat pública que destaca per contribuir de manera notable a la divulgació, foment, promoció i projecció de l'edició i la literatura en català en el seu espai professional, es lliura al periodista Marc Giró (Barcelona, 1974), per la seva tasca divulgativa del llibre en català a partir del seu programa de ràdio Vostè primer (RAC1). Historiador de l'art de formació, Marc Giró destaca per les seves entrevistes a editors, autors, traductors i il·lustradors de llibres publicats en editorials diverses, amb un estil fresc i molt personal.