La primera aliança d'empreses compromesa amb la promoció de la salut mental en l'entorn laboral, 'Fonamentals', va presentar aquest dimecres un full de ruta dissenyat per fomentar el benestar mental entre els seus professionals.

Aquest nou marc d'actuació, alineat amb les guies de suport publicades per la Unió Europea sobre bones

pràctiques laborals per a les persones amb problemes de salut mental, reforça el lema del Dia Mundial de la Salut Mental de 2024, centrat en 'Treball i salut mental, un vincle fonamental.'

El full de ruta inclou un marc comú de salut mental en les organitzacions, indicadors d'autoavaluació (KPIs) per determinar la salut mental organitzativa, i una eina d'autodiagnòstic. A més, ofereix pautes d'actuació que guien a les companyies al seu camí cap a convertir-se en espais inclusius i de suport, promovent un enfocament preventiu i col·laboratiu.

També en defineix una de línia d'actuació, que estableix un pla d'acció per gestionar els casos de desestabilització mental o emocional. Aquesta detalla els rols de cada actor dins de l'organització, destacant la importància d'un enfocament multidisciplinari en el qual treballadors, companys, responsables i responsables de Recursos Humans treballin de manera conjunta.

Durant l'acte de presentació, celebrat en el Col·legi Oficial de la Psicologia de Madrid i en el marc del Dia Mundial de la Salut Mental, es va anunciar la incorporació d'un nou membre a l'aliança: Seat. Aquesta organització s'uneix a altres membres com Astara, AstraZeneca, Banc Santander a Espanya, Daikin, HP, i Indra a través de la seva filial Minsait.

A més, s'ha presentat a WTW com a nou membre col·laborador, que s'afegeix als membres d'honor: Fundació Brollador, el Consell General de la Psicologia, la Cambra de Comerç de Madrid i el doctor Celso Arango.

D'aquesta manera, 'Fonamentals' es reafirma com un espai de consens en el qual empreses, associacions i actors clau treballen conjuntament per contribuir a la millora del benestar de la societat.

El president de AstraZeneca Espanya i president de 'Fonamentals', Rick R. Suárez, va manifestar que "la salut mental és el fonament sobre el qual es construeix una societat pròspera i resilient". "Desafortunadament, els reptes en la salut mental estan augmentant de forma alarmant, representant actualment la primera causa de discapacitat al món, segons l'Organització Mundial de la Salut. Ja no és suficient amb reaccionar: ens hem d'anticipar i actuar amb determinació", va dir.

Per això, va defensar que és necessari "ser agents actius de canvi, proporcionant espais segurs, inclusius i comprensius. Però per tenir un impacte veritablement significatiu i durador, hem de treballar units. Només a través de la col·laboració de tots els actors de la societat, tant del sector públic com el privat, aconseguirem trencar el silenci i eliminar l'estigma que envolta a la salut mental".

El vicepresident primer del Consell General de la Psicologia d'Espanya, José Antonio Luengo Latorre, va destacar que "la salut mental ens la juguem en el dia a dia" però "el moment és ara" perquè "la salut mental i la promoció del benestar psicològic són una part fonamental en el bon desenvolupament de les nostres organitzacions i molt especialment en les persones que les componen".

Per la seva part, el conseller econòmic de la Representació de la Comissió Europea a Espanya, Eduardo Gómez Casado, va assenyalar que "al voltant de la meitat dels treballadors europeus consideren que l'estrès és una mica habitual en el seu lloc de treball". "La Comissió Europea s'ha compromès a afrontar aquest problema de cara, pel bé dels nostres treballadors i de la nostra economia. Devem no només donar suport als treballadors amb problemes de salut mental, sinó també crear llocs de treball que previnguin aquests problemes", va dir.