L'economista Santiago Niño-Becerra ha advertit al programa Tot Es Mou de TV3 de la insostenibilitat del model de pensions actual a Espanya. Segons ha defensat, es tracta d'un aspecte clau de l'economia a l'Estat i del qual la Unió Europea reclamarà una regularització com a condició per accedir als fons europeus

Durant la seva intervenció al programa, l'economista ha analitzat les dades de l'evolució de la Seguretat Social a l'estat espanyol abans de la pandèmia per la Covid-19 i, per tant, sense el negatiu impacte de la crisi que aquesta ha provocat. Tal com ha explicat, el nombre de pensions - que no és el mateix que el de pensionistes atès que una persona pot rebre més d'una pensió - ha anat augmentant progressivament en els últims anys. A partir del 2030, hi haurà una crescuda més pronunciada, per l'arribada a aquesta etapa de la generació del baby boom, que s'estabilitzarà l'any 2045. 

Baixen els afiliats per pensió

Tanmateix Niño-Becerra ha destacat que les xifres més importants són les dels afiliats per pensió - les persones que cotitzen per cada jubilat -, que van créixer fins a l'any 2013, però ara es troben en descens. L'any 2012 hi havia dos afiliats per pensió, però, segons ha exposat l'economista, el 2055 hi haurà només un 1,2, mentre que la xifra ideal hauria d'estar entre els 2,5 i 3. Niño-Becerra ha justificat aquest descens no amb per un canvi demogràfic, sinó perquè, a partir del 2030, el nombre d'afiliats baixarà perquè l'atur s'incrementarà. "Si s'afegeix que la cotització mitjana serà més baixa. És a dir, no es podrà sostenir aquesta situació", ha advertit. 

Tornar a la reforma del 2013

D'altra banda, també ha parlat de la relació entre els ingressos i les despeses de l'Estat comparant com seria la situació si s'apliqués una reforma similar a la imposada pel PP l'any 2013 o si, en canvi, no es produïssin aquests retalls. Actualment, la corba de la despesa és considerablement més elevada que la dels ingressos, és a dir, hi ha un dèficit a la Seguretat Social. "Si deixem de banda la qüestió de què aquestes retallades siguin o no justes, amb una reforma com la de l'any 2013, s'arribaria a un equilibri entre ambdues corbes l'any 2051. Però, sense aquesta, mai s'arribaria a regular", ha explicat. 

"Una de les coses que ens exigirà Europa per poder accedir als fons europeus serà reordenar el pla de pensions. Ens diran que la corba de despeses ha de baixar per apropar-se als ingressos i l'única manera de fer-ho és retallant les pensions", ha sentenciat. 

NIÑO BECERRA TOT ES MOU

Santiago Niño-Becerra explica l'evolució de la Seguretat Social al programa Tot Es Mou de TV3 / TV3

La baixa productivitat d'Espanya impedeix apujar els salaris

Preguntat per l'existència d'alguna altra alternativa a les retallades, l'economista ha assegurat que "l'altra via és ingressar més a força d'incrementar salaris per pujar les cotitzacions", no obstant això, ha lamentat que "la productivitat d'Espanya és la que és i els salaris no poden pujar". D'altra banda, també ha explicat que "si el frau fiscal passés a 0, es podrien pagar la meitat de les pensions" i per tant, una altra possibilitat és perseguir-lo. Tot i això l'economista ho té clar:"El futur de les pensions és molt negre i recomano a la gent que estalviï". 

D'altra banda, ha parlat que no es pot parlar del nivell adquisitiu de les diferents autonomies a escala general: "No és el mateix mil euros a Catalunya que a Andalusia, hi ha conceptes que s'haurien de modular amb el nivell de preus de cada regió". 

 

Imatge principal: Santiago Niño-Becerra al programa Tot Es Mou de TV3 / TV3