La Fundació PwC ha celebrat el seu vintè aniversari en un esdeveniment commemoratiu que ha reunit nombrosos líders socials i empresarials, tant nacionals com internacionals. Gonzalo Sánchez, president de PwC, i el president de la Fundació PwC, Santiago Barrenechea, han estat els amfitrions de la celebració, a la qual han assistit més de 200 persones.

L'esdeveniment commemoratiu, que s'ha celebrat a l'Auditori Rafael del Pino a Madrid, ha explicat amb les intervencions de José Ignacio Goirigolzarri, president de CaixaBank, i Javier Gomá, filòsof i director de la Fundació Juan March, que han mantingut un diàleg, sobre els desafiaments que afronta el tercer sector al nostre país i sobre els reptes d'Espanya i d'Europa.

Per la seva part, Ronald Cohen, filantrop de reconegut prestigi a nivell mundial, innovador social i president de GSC Impact, ha pronunciat una conferència sobre la inversió d'impacte, on ha exposat que és compatible fer negocis i apostar alhora pel creixement social i la cura del medi ambient. L'alcalde de Madrid, José Luis Martínez Almeida, ha clausurat la trobada.

Durant la seva intervenció, el president de PwC Espanya ha volgut posar de relleu el treball de la Fundació PwC. "Hem treballat amb una intensitat alta, enfocant-nos en quatre eixos principals. En primer lloc, recolzar la millora en la gestió d'altres fundacions; en segon lloc, afavorir el talent de persones en riscos d'exclusió social; en tercer lloc, impulsar l'emprenedoria dels col·lectius més vulnerables, i finalment, apropar els joves a tasques de caràcter social". En aquest sentit, ha recordat que "més de 5.300 professionals de PwC han treballat en projectes socials al llarg d'aquests anys, molts d'ells de manera recurrent, animats per la nostra Fundació", va manifestar.

Gonzalo Sánchez ha assegurat que, "quan pensem en el futur, tenim clar que la nostra tasca ha de continuar". "El procés de transformació en el qual estem immersos és enorme; les societats estan canviant, el que genera la necessitat que fundacions com la nostra continuïn desenvolupant la capacitat d'integrar més persones a diferents tasques socials. Estem convençuts que el que fem ajuda al món empresarial, des del nostre petit paper", ha destacat. Davant de desafiaments socials com la irrupció de la Intel·ligència Artificial, el canvi climàtic o la transició energètica, Gonzalo Sánchez ha volgut emfatitzar que "només amb institucions fortes podrem abordar els desafiaments que el futur ens presenta".

Per la seva part, el president de la Fundació PwC, Santiago Barrenechea, ha assegurat en el seu discurs d'agraïment que, en els últims 20 anys, "hem aportat el nostre coneixement i potencialitats al desenvolupament del tercer sector, confiant que l'experiència i els processos implementats faran que el futur sigui molt més favorable". "Al nostre país, més de 4,5 milions de voluntaris dediquen els seus esforços a assistir a persones en extrema vulnerabilitat, reduir barreres d'inclusió social, oferir formació, fomentar l'emprenedoria, atendre a malalts, protegir l'entorn natural i col·laborar en emergències, entre moltes altres coses," ha destacat. "Darrere d'aquests voluntaris hi ha organitzacions de diversa índole que s'esforcen per la transparència i el bon govern", ha explicat, posant de manifest el fort impacte social del feina d'aquestes institucions.

El president de CaixaBank, José Ignacio Goirigolzarri, ha aprofitat la seva intervenció per parlar sobre el futur d'Europa i ha assegurat que "necessitem créixer i tenir una estratègia global de creixement". "Fem la pedagogia permanent i necessària perquè l'alternativa a tots aquests reptes que afronta Europa és la irrellevància i, en el mitjà i llarg termini, la impossibilitat de finançar l'Estat del Benestar", ha subratllat, per assegurar també que "és l'obligació de tots i cadascun de nosaltres perquè d'això depèn el futur dels nostres fills i nets".

A més, Goirigolzarri ha apuntat que "a Espanya tenim per davant tres reptes fonamentals, urgents i imminents", entre els que ha situat el repte demogràfic, l'habitatge i l'educació. D'una banda, el president de CaixaBank ha afirmat que, en una societat amb un envelliment ràpid com l'actual, la immigració és "una necessitat per al manteniment de l'Estat del benestar i el desenvolupament econòmic", però hi ha un repte per davant: la cohesió i la necessitat d'integració social.

En matèria d'habitatge, per a Goirigolzarri, hi ha un desacobli entre oferta i demanda: "L'oferta d'habitatges no cobreix l'increment de la creació de noves llars". Quant a l'educació, el president de CaixaBank l'ha relacionat directament amb l'ocupabilitat: "Lluitar per l'educació i la incorporació d'habilitats és lluitar per la cohesió social i el benestar dels nostres ciutadans. És un repte extraordinari i el més bonic al nostre país des del punt de vista de la cohesió social. Ens interpel·la tots i cal assumir aquesta responsabilitat".

Per la seva part, el director de la Fundació Juan March, el filòsof Javier Gomá, que ha participat en una taula de diàleg al costat de José Ignacio Goirigolzarri, ha plantejat la seva tesi que "vivim en el millor moment de la història universal".

"La nostra època també és imperfecta, però és la menys imperfecta de la història", ha emfatitzat, assenyalant que la nostra societat atorga a les minories una dignitat que en altres èpoques no tenien. "El capitalisme, sense ser necessàriament el causant d'aquest progrés material i moral, ha estat compatible amb aquest avenç històric", ha dit. "Tanmateix, estem enfadats, emprenyats. En èpoques passades sí hi havia un orgull de pertinença a la societat", ha argumentat. "Ja no existeixen masses, sinó molts ciutadans. Cadascun d'aquests ciutadans està cridat a substituir la vulgaritat per l'exemplaritat. Elegància significa elegir bé, i en la nostra societat democràtica tots estem anomenats a l'elegància", ha conclòs Gomá.