Després de l'aprovació la setmana passada pel Senat d'Itàlia de l'ampliació de Piracy Shield, el Congrés d'aquest país ha donat el vistiplau a noves esmenes que potencien la lluita contra el frau audiovisual en la indústria de l'entreteniment, especialment del futbol.

Així, Itàlia amplia l'esmentada plataforma per restringir l'accés a plataformes IPTV i pàgines web de què ja disposava, i inclou l'obligació als serveis VPN i DNS a complir ordres de bloqueig de contingut il·legal si les empreses titulars dels drets així ho reclamen.

D'aquesta forma, a partir d'ara, tant aquests serveis de VPN i DNS com les mateixes teleoperadores i proveïdors de serveis s'enfrontaran a sancions, incloent penes de fins a un any de presó, si no reporten les activitats relacionades amb la pirateria de les quals són coneixedors.

A més, amb aquestes noves esmenes s'eliminen també els límits en el nombre de dominis i adreces IP que els ISP han de bloquejar. Aquesta mesura està dissenyada per pal·liar el fet que la majoria de pàgines depenen del núvol i compten amb una mateixa adreça IP, per tant complicava molt la selecció d'aquelles que eren fraudulentes. La novetat ara és que es podran bloquejar totes les pàgines d'una sola direcció, encara que la norma preveu que es puguin desbloquejar aquestes direccions després de sis mesos si s'ha aturat l'ús il·legal.

Amb tot això, la Cambra de Diputats d'Itàlia, en aprovar aquestes esmenes de la Llei 93, amplia la protecció legal a la indústria audiovisual que fa anys lluita contra una xacra que posa en risc un negoci de capital importància en la majoria de països, especialment al sector futbolístic. A Espanya, per exemple, s'estima que els delictes de pirateria suposen als clubs professionals de futbol espanyols unes pèrdues d'entre 600 i 700 milions d'euros a l'any.

Per això, al capdavant d'aquesta lluita es troba LaLiga a través del seu LaLiga Content Protection, que compta amb avançades eines tecnològiques integrades al seu propi laboratori antipirateria ubicat a Madrid, com Marauder, Lumiere, Neko i Black Hole, des d'on també recolzen a creadors de continguts com Telefónica, Atresmedia, Wimbledon, Dorna, SKY Mèxic i també compte amb un acord amb el Ministeri de Cultura des de 2017.

Tanmateix, la patronal denuncia que és una croada que estan deslliurant sense ajuda, ja que les grans tecnològiques com Google o Apple no estan col·laborant, ja que es beneficien de lucratius ingressos amb ella a través dels seus motors de cerca, 'apps stores' o anuncis, entre altres. De fet, si Google col·laborés, la pirateria es reduiria en un 80%. Davant d'aquesta situació, encara que s'han realitzat alguns avenços a nivell institucional, LaLiga reclama al Govern d'Espanya que adapti la legislació a les recomanacions que la Unió Europea ha fet en matèria de protecció dels drets d'autor i evitar conseqüències irreversibles en un dels símbols del país.