Les mutualitats han estat històricament un pilar fonamental en la protecció social dels professionals col·legiats a Espanya, segons opinen alguns experts que expliquen que aquestes entitats no només han proporcionat una alternativa vàlida i eficiente al sistema públic de pensions, sinó que han jugat un paper clau en l'estabilitat i benestar de milers de professionals al llarg de les dècades.

Afirmen que en els més de cent anys d'existència, han demostrat la seva capacitat d'adaptació, la seva solidesa financera i el seu compromís amb la protecció social. Les mutualitats no només són viables, sinó necessàries com un complement sòlid al sistema públic de previsió social, indiquen, i afegeixen que el mutualisme professional és un clar exemple de l'èxit de la col·laboració publicoprivada, en la qual han estat pioners i que aquest tipus de col·laboració també ha demostrat la seva gran eficàcia en altres àmbits, com la sanitat o l'educació.

Diuen que les mutualitats han protegit històricament els seus mutualistes allà on l'Estat no arribava i que són molts anys de col·laboració entre el sector públic i privat sense haver suposat un pes financer per a l'Estat. Una de les primeres va ser Mutual Metgessa, creada el 1920, la dels professionals de l'Arquitectura (hna) el 1944, un any després de Gestors Administratius i el 1948 neixen les mutualitats de l'Advocacia, els Procuradors i els Enginyers Tècnics Industrials (MUPITI). Ja en la dècada dels 50 es va fundar la Mutualitat dels Enginyers (1958). Per la seva part, Alter Mutua, una altra mutualitat alternativa dirigida al col·lectiu d'advocats, va prendre forma d'entitat de previsió social el 1941, si bé el seu fonament està en l'Associació de Socors Mutus per als Advocats de Catalunya, creada al segle XIX (1840). Actualment aquestes són les vuit Mutualitats de Previsió Social autoritzades per la Direcció d'Ordenació de la Seguretat Social com a alternativa a l'actual Règim Especial de Treballadors Autònoms (DESAFIA).

Les mateixes fonts assenyalen que en operar en paral·lel al sistema públic, les mutualitats han contribuït a rebaixar la pressió sobre les finances de l'Estat i ofereixen una alternativa viable als professionals que representen, contribuint a un sistema de pensions més equilibrat. Per això una àmplia majoria de professionals són partidaris de l'alternativa al DESAFIA que suposen les mutualitats i defensen que es mantingui la llibertat d'elecció, segons expliquen fonts del sector

Diuen que aquesta aposta per l'alternatividad i la lliure elecció de la majoria de professionals xoca amb l'actitud d'un "grup minoritari, integrat per advocats i procuradors" que defensa l'anomenada passarel·la al DESAFIA en unes condicions "que podrien afectar negativament la totalitat de les mutualitats. Al contrari, els professionals majoritàriament reclamen mantenir l'alternatividad de pertànyer a les seves mutualitats i establir els termes d'una adscripció al DESAFIA, per a qui ho desitgi, sense que es perjudiqui els seus interessos".