Més de 130 entitats, entre elles empreses com Repsol o Enagás, institucions, universitats i centres de recerca de Catalunya, han escenificat aquest divendres un front comú polític, empresarial i acadèmic per impulsar el projecte europeu de la Vall de l'Hidrogen, que busca impulsar l'hidrogen verd a Catalunya. Els impulsors d'aquesta iniciativa han signat un memoràndum, en un acte que ha tingut lloc en el Palau de Congressos de Tarragona, ja que es preveu que aquesta ciutat agafi un important protagonisme que s'espera que tingui la indústria petroquímica en aquest àmbit.

Aquesta iniciativa, que va néixer gràcies a l'impuls de la Universitat Rovira i Virgili (URV), és un dels 27 projectes escollits per la Generalitat per aspirar a rebre fons europeus del programa Next Generation. La rectora d'aquesta universitat, María José Figueras, ha explicat que en la Vall d'Hidrogen estan involucrats una trentena de projectes en els quals estan implicades empreses del sector químic, de la mobilitat i de les energies renovables.

Col·laboració publicoprivada

Entre altres autoritats, a l'acte han assistit el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, així com els presidents de Repsol, Antoni Brufau, i d'Enagás, Antoni Llardén. Segons unes declaracions que recull EFE, Aragonès ha ressaltat que avui era un "gran dia" per a Tarragona i per a tota Catalunya. "És una aposta guanyadora", ha assegurat sobre aquest projecte, que hi ha afegit que és un dels que generar "més expectatives de futur"

El vicepresident en funcions, Pere Aragonès, i l'alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, en la presentació del projecte Vall d'Hidrogen / ACN

Tant Brufau com Llardén han coincidit a ressaltar que aquest projecte és fruit de la "col·laboració publicoprivada". Tots dos directius han deixat clar el potencial que ofereix Catalunya, i en particular Tarragona, per desenvolupar l'hidrogen verd a Espanya per a ser referent a tot Europa.

En el cas de Repsol compta amb un destacat complex petroquímic a Tarragona. En aquest sentit, el president d'aquesta empresa ha reivindicat que aquesta ciutat és un "centre neuràlgic" industrial a Espanya, pel gran pes de la petroquímica. Per això, ha opinat que ha de seguir tenint també un paper protagonista, igual que el conjunt de Catalunya, en les possibilitats de futur que obre l'hidrogen d'origen renovable.

Per la seva banda, Llardén ha mostrat el compromís de la companyia amb el procés de descarbonització de l'economia. També s'ha compromès a "fer competitiu l'hidrogen verd", per la qual cosa crearà un mercat per això. Així mateix, ha destacat el rellevant rol que pot tenir Enagás, com a operador de xarxes, per potenciar fins i tot l'exportació de l'hidrogen a la resta d'Europa.

L'administració acompanya l'empresa

El conseller d'empresa, Ramon Tremosa, ha apuntat que "l'administració ha d'acompanyar l'empresa" i s'ha mostrat convençut que "el Parlament sabrà trobar àmplies majories per a aquesta transició energètica que ens fa falta". 

Per un altre costat, l'alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, i la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, han mostrat la seva confiança en què la Vall de l'Hidrogen suposi inversions, talent i llocs de treball per al territori.

Els signants del memoràndum durant l'acte de presentació de la Vall d'Hidrogen / ACN

A l'acte també hi ha assistit la vicepresidenta de l'Àrea Metropolitana de Barcelona, Montserrat Ballarín, que ha defensat l'adhesió a aquest projecte després de recordar la gran mobilitat de transport públic i privat que concentra la conurbació de Barcelona. En aquest punt, ha ressaltat el paper que pot jugar l'hidrogen verd per afavorir la mobilitat no contaminant, en particular en el transport públic.

Per la seva banda, el president del Port de Tarragona, Josep Maria Cruset, ha posat l'empresa que representa "a la disposició del projecte" perquè "escenifica molt bé", ha dit, l'aposta d'aquesta infraestructura per un desenvolupament sostenible.

 

Imatge principal: Representants de les entitats i empreses que s'han sumat al projecte de la Vall d'Hidrogen / ACN