En 2023 Gilead va reforçar la seva inversió i presència a Espanya destinant un total de 57 milions d'euros a la I+D local. "Una xifra que respon, en gran manera, a la creixent aposta que ha realitzat en l'àmbit de l'Oncologia, i es tradueix en 77 projectes d'investigació en marxa en totes les seves àrees terapèutiques", segons va informar aquest dijous la companyia.

En relació amb el seu Informe ESG, María Río, vicepresidenta i directora general de Gilead Sciences España i Portugal, va afirmar que s'assegui "molt satisfeta de com la companyia continua avançant amb el mateix esperit d'innovació que l'ha fet tan apreciada i admirada per la societat i els pacients a qui van dirigides les nostres teràpies. Prova d'això és l'esforç inversor realitzat el 2023 que s'ha traduït en més de 57 milions d'euros en I+D a Espanya, duent-se a terme 77 projectes de I+D+i i una gran quantitat d'assajos clínics en què han participat 104 centres espanyols. Aquesta memòria és la constatació del nostre compromís amb els pacients i amb la societat de la qual formem part".

Cada any Gilead organitza, en col·laboració amb l'Institut de Salut Carles III, les Beques Gilead a la Investigació Biomèdica, que el 2023 va complir el seu desè aniversari, convertint-se en l'esdeveniment més important per fomentar el desenvolupament de la investigació assistencial al nostre país promogut per una companyia farmacèutica, destinant una inversió anual propera al milió d'euros.

Va destacar que el 2023 va ser rellevant per a Gilead "després de consolidar-se com a companyia centrada a millorar la salut de les persones i vetllar per un creixement sostenible entorn de quatre pilars fonamentals: innovació científica, equitat en l'accés a la sanitat, sostenibilitat i focus en les persones". En aquest sentit, un dels seus objectius en l'actualitat és millorar l'atenció de col·lectius infrarepresentats i afectats de forma desproporcionada, per al que estableix aliances i col·labora amb professionals sanitaris, associacions de pacients, organitzacions comunitàries i institucions acadèmiques, tant a nivell local com global.

Aquesta promoció de la diversitat l'està traslladant també a l'hora de desenvolupar els assajos clínics, a fi d'assegurar que persones d'orígens diversos hi participin i millorar l'equitat sanitària, ja que Gilead considera que "els participants en aquests estudis han de representar els pacients que utilitzaran els fàrmacs avaluats".

L'any passat Gilead va invertir al voltant de 421.000 euros en més de 50 projectes destinats a la comunitat local i prop de 10 milions d'euros en formació mèdica. Fets que l'han portat a erigir-se com 'Compañía amb millor reputació corporativa' en el rànquing Patient View 2022, entre altres reconeixements.

Innovació malalties greus

Gilead va indicar que en l'última dècada ha aconseguit desenvolupar medicaments innovadors per a la prevenció, el tractament i la curació d'algunes de les malalties més devastadores del món gràcies a la seva ciència transformadora.

Així mateix, afirma que continua exercint un paper fonamental en Virologia, on ofereix solucions mèdiques eficaces per al tractament del VIH, les hepatitis virals o les infeccions fúngiques; però, també, per al desenvolupament de tractaments per al covid-19 i altres virus emergents. De fet, el 2023 es van complir 20 anys d'experiència en innovació davant les hepatitis virals, una trajectòria en la qual ha aconseguit grans fites, com ser una de les primeres companyies que ha aconseguit curar l'hepatitis C.

Compta amb un extens pipeline en CAR-T i un compromís ferm amb posar el seu coneixement al servei dels professionals implicats en l'abordatge dels càncers hematològics. A data d'avui, més de 21.000 persones ja han rebut tractament amb CAR-T de Gilead a nivell mundial i el seu repte ara resideix a continuar reduint la mitjana dels temps de lliurament de teràpia cel·lular.

A més, va assenyalar que "els grans esforços realitzats en el camp de l'Oncologia" li estan permetent crear una cartera"de primer nivell per brindar solucions prometedores en el tractament del càncer i oferir medicaments en àrees amb necessitats no cobertes, com és el cas de dos subtipus de càncer de mama metastàtic".

Entorn inclusiu

També va destacar la seva aposta "pel desenvolupament de cadascun dels seus professionals". El 2023, al voltant del 15% de la plantilla a Espanya va ser promocionada o va adquirir noves responsabilitats. "Gilead està conscienciada amb l'evolució de la cultura corporativa, la promoció de la inclusió i diversitat i l'augment del compromís dels empleats per mantenir la seva posició d'ocupador biotecnològic de referència. Per a això, la seva màxima rau a crear un entorn idoni i adoptar les mesures necessàries per garantir la inclusió de veus diverses en la companyia", va afegir.

L'Informe ESG reflecteix que la igualtat de gènere és una realitat en la companyia: les dones constitueixen el 65% de la filial espanyola, n'ocupen més del 50% dels càrrecs directius i de gestió i representen el 40% del Comitè de Direcció. És possible consultar l'Informe d'Impacte Ambiental, Social i de Governança 2023 de Gilead España complet aquí.