L'Institut de Ciències de l'Ocupació i les Relacions Laborals (ICER), entitat internacional de caràcter científic i tècnic, que té per objecte l'anàlisi i investigació del mercat laboral, alerta al seu informe 'Europa: Previsions abans un escenari de conflicte' sobre una potencial desacceleració del creixement i el seu impacte en l'ocupació|ús davant d'un conflicte prolongat a Europa.

A l'informe 'Europa: Previsions abans un escenari de conflicte' examina les conseqüències d'un possible conflicte prolongat a Europa, amb especial atenció a la situació a Ucraïna, agreujat per la crisi de l'Orient Mitjà. L'anàlisi, realitzat en col·laboració amb Ceprede, la Universitat Nebrija i TBS Education Barcelona, destaca que el panorama polític mundial, marcat pel conflicte d'Ucraïna i de l'Orient Mitjà ha situat la geoestratègia en el centre de les possibilitats de desenvolupament i creixement, en afectar seriosament als intercanvis comercials, la producció industrial, els subministraments estratègics i, especialment, a la política energètica.

L'esmentat estudi, que analitza l'impacte en l'economia espanyola davant d'una potencial generalització de la guerra d'Ucraïna, assenyala com a|com preocupants les previsions per al període 2024-2026, tant per a l'estabilitat macroeconòmica com per a l'evolució de l'ocupació|ús a Espanya i altres països europeus.

"La generalització del conflicte podria tenir diversos efectes significatius en l'economia espanyola, entre ells un augment dels preus de l'energia, especialment si Rússia decideix reduir encara més els seus subministraments de gas natural a Europa, així com un impacte en el turisme si una potencial escalada a Ucraïna es percep com a augment del risc de seguretat a Europa", assenyala Alejandro Costanzo, secretari general de l'ICER. "Espanya podria a més veure's obligada a augmentar la seva despesa en defensa, la qual cosa podria tenir implicacions per a altres àrees de despesa pública, com l'agenda verda, a excepció del desenvolupament de les energies alternatives als combustibles fòssils," afegeix.

L'informe presenta tres escenaris macro per a 2025 i 2026 a Espanya, un d'ells davant d'una possible generalització del conflicte ucraïnès el 2025. En aquest escenari de conflicte, el creixement del PIB podria veure's reduït en gairebé un punt i mig (-1.3 p.p.) a finals de 2025, en gairebé dos punts la inversió, gairebé un punt el consum privat i en més de dos punts percentuals les exportacions de béns i serveis, el que suposaria la reducció del ritme de creació d'ocupació en més de 298.700 llocs de treball i el consegüent augment d'un punt (+1 p.p.) de la taxa d'atur.

Un descens que afectaria especialment sectors com la construcció i l'automoció, que depenen de forts fluxos de capital per a la seva expansió i modernització. En aquest context, ICER adverteix de la necessitat d'incentius fiscals i reformes estructurals per estimular la inversió i la recuperació d'aquests sectors clau.

MERCAT LABORAL

El mercat laboral també patirà les conseqüències de la incertesa geopolítica. ICER preveu que la taxa d'atur a Espanya podria assolir el 13 % el 2026 si el conflicte es prolonga, afectant sobretot els sectors més dependents de la inversió i del consum.

Els efectes a cada sector dependran de la durada del conflicte, les mesures polítiques adoptades i la capacitat d'adaptació de cada sector. ICER ressalta que, si bé els sectors més tradicionals com la construcció, l'automoció i el turisme estan en risc, hi ha àrees emergents que podrien veure un creixement en la demanda d'ocupació. Les energies renovables, la ciberseguretat i la tecnologia digital es perfilen com a sectors clau on les oportunitats laborals creixeran a mesura que Europa avanci cap a la sostenibilitat i la transformació digital .

ICER subratlla que la recuperació econòmica dependrà, en gran manera, de la capacitat dels governs i les empreses per promoure polítiques actives d'ocupació i d'estímul econòmic, especialment aquelles que facilitin la mobilitat laboral entre sectors en declivi i aquells amb potencial de creixement. En aquest sentit, ICER recomana una col·laboració estreta entre el sector públic i privat per garantir una transició ordenada de l'ocupació.

ICER subratlla a més que, encara que certs sectors tradicionals veuran una disminució d'ocupació|ús, la reconversió professional serà fonamental per mantenir el dinamisme del mercat laboral i les empreses de serveis professionals per a l'ocupació|ús podrien jugar un paper rellevant. La inversió en formació contínua i el reciclatge professional seran essencials perquè els treballadors puguin transitar cap als sectors emergents, on les oportunitats d'ocupació|ús seran més resilients.