La Comissió Europea ha aplaçat fins a principis de juliol la decisió al voltant de la sanció a Espanya per l'incompliment de l'objectiu de dèficit establert per al 2015, que podria suposar una multa d'aproximadament 2.000 milions. A més, també estudia si concedeix o no una pròrroga per complir amb l'objectiu de reduir el desequilibri pressupostari per sota del 3%. I en aquest sentit, el col·legi de comissaris de l'Executiu comunitari publicarà les seves recomanacions específiques per a cada Estat membre i discutirà previsiblement l'eficàcia de les mesures adoptades per Espanya i Portugal respecte a les xifres pressupostàries pactades amb Brussel·les.
A més, l'Executiu comunitari ha proposat d'atorgar a Espanya un any més, fins a 2017, per complir la meta de reduir el desfasament pressupostari per sota del 3%. Així, haurà de reduir el dèficit en els comptes públics fins al 2,5% al tancament de l'any que ve.
El comissari d'Assumptes Econòmics i Monetaris, Pierre Moscovici, ha explicat que "no és el moment adequat ni econòmicament ni políticament". "Hi ha hagut molta especulació sobre si en aquesta fase anàvem a proposar un pas més en el procediment de dèficit excessiu per a ambdós països. Hem conclòs que no és el moment adequat ni política ni econòmicament per fer aquest pas", ha assenyalat.
Tornar a principis de juliol
A més i "en línia amb el seu deure de supervisar una implementació del procediment per dèficit excessiu sota l'article 126 del Tractat, la Comissió tornarà a la situació d'aquests dos Estats membres a principis de juliol" ha assegurat l'organisme en un comunicat.
Espanya va tancar el 2015 amb un dèficit de les administracions públiques del 5% del PIB, vuit dècimes per sobre del compromís amb Brussel·les. El nou camí de reducció del dèficit presentada pel Govern preveu tancar aquest any amb un desfasament del 3,6% i 2017 amb un 2,9%. Tanmateix, les previsions de la Comissió estimen que el dèficit serà del 3,9% aquest any i del 3,1% l'any que ve, per la qual cosa es prolongaria l'incompliment.
"Falta d'acció efectiva"
Si finalment l'Executiu comunitari certifica la "falta d'acció efectiva" per reduir el dèficit, correspondria als ministres d'Economia i Finances de la UE (Ecofin) ratificar aquesta opinió. Això, al seu torn, obriria un termini de 20 dies perquè la Comissió proposi una multa propera als 2.000 milions en el cas d'Espanya, la qual cosa equivaldria al 0,2% del PIB de l'any anterior.
En qualsevol cas, els representants comunitaris ja havien titllat de "prematur" que l'Ecofin inclogués aquesta qüestió en la seva trobada de dimecres vinent, 25 de maig, i per això, el més probable és que els ministres ho abordin en la reunió del 12 de juliol. Si finalment es decideix sancionar a Espanya, la multa serà comunicada abans de les eleccions generals del 26J.
Una carta de Rajoy a Juncker
No obstant això, Brussel·les podria prendre la decisió de reduir la quantia de la multa o fins i tot cancel·lar-la, argumentant "circumstàncies econòmiques excepcionals" o al·ludint a un veredicte raonat per part del país subjecte a la sanció. Espanya comptaria amb un termini de deu dies per remetre l'esmentat veredicte, comptant des del dia en què l'Ecofin certifiqui la falta d'acció efectiva. I en qualsevol cas, el Govern en funcions ja ha iniciat la seva campanya per argumentar la desviació dels comptes públics.
El ministre d'Economia, Luis De Guindos, ha instat en diverses ocasions Brussel·les a tenir en compte els efectes d'una inflació més baixa del previst, un aspecte que, segons defensa, ja s'ha valorat en altres ocasions. A més, el president del Govern en funcions, Mariano Rajoy, ha enviat una carta al president de la Comissió, Jean-Claude Juncker, en la qual reclama més marge per poder complir els objectius de dèficit, segons ha confirmat el mateix Executiu comunitari, que ha assegurat estar "estudiant" la missiva.