Segons dades de l'Agència Catalana de l'Aigua, el 46% de les aigües subterrànies de Catalunya estan contaminades per nitrats, procedents en gran manera de les dejeccions ramaderes. Amb més de 8 milions de porcs i 650.000 vaques, Catalunya és la segona comunitat autònoma amb el cens més gran de porcí i la quarta quant a cens boví.

La gestió dels purins és un problema que preocupa la indústria ramadera, que veu amenaçat el seu mode de vida amb contínues "restriccions" a la seva activitat que passen per la prohibició d'obrir noves explotacions, dificultats per ampliar les ja existents i cada vegada més exigències als plans de dejeccions.

En aquest context, cada vegada més ramaders han vist en les plantes de biogàs la solució a la gestió dels purins. Una solució que els permet, no només gestionar de forma sostenible les dejeccions evitant la contaminació dels aqüífers per nitrats, sinó a més fer-ho produint energia renovable- biogàs- i fertilitzants, contribuint a la reducció de les emissions de gasos amb efecte d'hivernacle.

A tot Catalunya, i en concret a Lleida, que concentra més de la meitat de les unitats ramaderes de la regió, han sorgit diferents iniciatives per promoure aquest tipus de plantes impulsades tant per cooperatives de ramaders i agrupacions de famílies com per inversors privats especialitzats en energies renovables.

"Els ramaders necessitem solucions, no més problemes ni limitacions a la nostra activitat. La indústria ramadera és necessària, no només per a nosaltres com a mode de vida, és la base de la indústria alimentària. Les plantes per generar biogàs a partir dels residus ramaders són una solució a un problema que és de tots, així que benvingudes siguin", afirma Daniel Barios Seró, ramader i agricultor de la comarca de La Noguera, a Lleida.

Recentment Connect Bioenergy, una empresa local de Lleida formada per diversos ramaders de la zona va anunciar un acord amb més de 170 ramaders de la província de Lleida que subministraran més de 400.000 tones de dejeccions ramaderes a l'any per a la planta de biogàs que projecta la danesa CIP a La Sentiú de Sió. Una planta que suposarà una solució al problema de la gestió dels purins per a aquests ramaders i aquells que s'adhereixin al projecte.

"Som conscients de la necessitat de gestionar de forma sostenible les dejeccions del bestiar, però ens resulta inviable disposar de la quantitat de terrenys que se'ns exigeix des de la Generalitat per a aquesta finalitat. Poder sumar-nos a la planta de biogàs que s'està projectant a La Sentiú ens ofereix una solució al nostre problema i al problema social de la contaminació dels aqüífers", indica Albert Feliu Niñoles ramader de la zona.

Segons va anunciar la companyia, la planta, que ha estat designada com a projecte estratègic per la Generalitat de Catalunya, "tindrà una capacitat de producció anual estimada de 200 GWh a l'any, l'equivalent al consum de 23.000 llars, el que la converteix per capacitat de producció en la més gran del nostre país i del sud d'Europa. A més, serà part de la solució al repte regional que suposa l'excés de nitrats a terra i aigua provocat per la concentració de la producció agrícola, així com dels residus de la producció ramadera i industrial".