The District 2024 ha tancat les seves portes refermant-se com el principal punt de trobada a Europa per al capital immobiliari. En aquest sentit, per la cimera han passat un total de 12.754 directius de més de 30 països que han conegut de primera mà cap a on es dirigeix el mercat del Real Estate i han descobert les macrotendències que marcaran el seu camí en els propers mesos.

L'impacte econòmic de The District a la ciutat de Barcelona ha estat de més de 27 milions d'euros, impulsant la projecció de la ciutat comtal com un enclavament estratègic en la celebració d'esdeveniments de la indústria alhora que potenciant l'atracció de capital, segons informen els organitzadors.

Durant les tres jornades, l'esdeveniment ha acollit a 417 líders de grans firmes globals de la talla de Blackstone, Stoneshield, Brookfield, King Street o Hines, que han constatat la situació macroeconòmica encoratjadora actual, amb la baixada de tipus, i han posat èmfasi en el nou cercle virtuós en el qual està immers l'immobiliari després de dos anys caracteritzats per la inestabilitat.

Com a conclusió, el president de The District, Juan Velayos, va afirmar que "podem determinar que el sentiment ara és de confiança i optimisme. Ens estem preparant per tornar perquè es tenen els ingredients que permeten prémer el botó de la inversió. En com al detall dels actius, hi ha, i hi haurà, atenció cap als logístics i de 'living', que de fet ja s'equipés el 'flex living', que és un concepte que ve amb molta força. El mateix es detecta amb els centres de dades, on Espanya és un país atractiu per captar inversió sobre això. Encara que el protagonista d'aquests dies i del sector és, sens dubte, l'habitatge assequible". "Hi ha consens i es comença a percebre que el diàleg publicoprivat comença a funcionar, amb un interès del capital internacional, en el cas d'Espanya, que es fixa en el segment" va explicar.

Continuant amb l'àmbit nacional, Velayos va afegir 1ue "Espanya es percep en l'escala global com un mercat que està a dalt de tot de les prioritats dels fons del capital, ja que les condicions macro, el competitiu deute espanyol comparat amb altres països del nostre entorn, i la baixa ràtio d'alçament, entre altres factors, posicionen el país com un mercat al qual la indústria li dedicarà molt temps en els propers anys".

ACTIUS

Si alguna cosa ha quedat clara en l'última jornada de The District 2024 és que és el moment d'invertir en els anomenats 'assets' alternatius. Nombroses veus han destacat la inclinació, advertint que el futur del Real Estate passa per aquests actius no tradicionals i que no es pot deixar escapar l'oportunitat per la seva rendibilitat i capacitat de creixement.

Sobre això, un dels que ha ocupat més espai de debat ha estat els 'data centers', impulsat per l'expansió de la intel·ligència artificial i les seves funcionalitats com a solució per allotjar l'àmplia quantitat d'informació que es genera.

Així ho ha reconegut EL Managing Director de Quetta Data Centers, David Hurtado, que va assenyalar que "aquest serà un sector clau per a Europa en els propers anys. Encara que els fonaments d'aquests centres no són comparables als d'altres classes d'actius, les seves condicions són úniques i compten amb una gran taxa d'expansió. De fet, s'espera que la mida del mercat es dupliqui a Espanya en els propers dos anys".

Per la seva part, el Director Strategy, Risk & Transactions- Real Estate a Deloitte Spain, Miguel Ochoa, va apuntar dos aspectes clau en els centres de dades, "la mida i la potència energètica. Per exemple, a Europa, la majoria dels mercats centrals, com Frankfurt, Amsterdam, Londres o París, acumulen necessitats de 4.500 megawatts. Espanya se situa com un mercat emergent amb una potència de 250 megawatts i una inversió de 800 milions d'euros. I les previsions inclouen un augment total del trànsit mundial de dades del 50% anual".

RESIDÈNCIES D'ESTUDIANTS

Un altre dels nous actius alternatius que està cridant l'atenció dels inversors és el 'student housing'. Una possibilitat que, per a Alberto Nin, Managing Director a Brookfield Asset Management, "s'ha institucionalitzat. Quan comencem a invertir en aquestes instal·lacions, les residències d'estudiants estaven desenvolupades al Regne Unit i creixien en altres països europeus. Ara el mercat ha madurat operativament i el sector està demostrant la seva vàlua operativa, oferint oportunitats als inversors perquè entrin i el portin al següent nivell."

A Espanya, i d'acord amb el Managing Director, Co-Head de Iberia d'AMRO Partners, Pablo García-Morales, "les grans ciutats com Barcelona, Madrid, Màlaga i Sant Sebastià són llocs interessants per al desenvolupament d'aquestes residències".

Paral·lelament, la cimera ha analitzat la ingent atenció del capital per a les infraestructures dedicades les ciències de la vida, on s'emmarquen laboratoris i altres centres d'investigació.

Per al vicepresident d'International Business en CHC Lab, Jorge Rodrigues, "als països desenvolupats la inversió en I+D és tan alta que la ciència es converteix en un negoci. En aquest sentit EE. UU. i el Regne Unit van per davant d'Europa, però Espanya s'està posant al dia gràcies a les seves bones connexions, qualitat de vida, bon clima, i bons espais. Quan el capital risc inverteix, el negoci de desenvolupar laboratoris creix, i viceversa".

Al seu torn, el CEO de Deeplabs i del Madrid Science Innovation District, Javier de Pablo, va assegurar que "els laboratoris estan ara més a prop dels espais de luxe que l'estereotip tradicional de laboratori de fa dècades. Ja no són bruts ni contaminants. Això fa que els poders públics estiguin més oberts a aquest tipus d'inversions".

INSTAL·LACIONS SANITÀRIES

En relació amb aquest assumpte també s'ha posat sobre la taula l'oportunitat que suposen les instal·lacions sanitàries i tot el relacionat amb el segment 'healthcarey sènior living'. Uns actius sobre els quals Felipe Pérez, d'Head of Spain a Praemia REIM, va puntualitzar que "el risc reputacional és molt important, ja que es tracta d'assets socials en els quals tenim residents vulnerables". Sobre el mercat espanyol ha precisat que "amb la inflació en l'1,5% i el PIB en creixement, podem ser optimistes, ja que partim d'excel·lents fonaments de mercat a causa de les elevades taxes d'ocupació, que no són comparables a altres classes d'actius."

El Chief Business Development Officer en Care Property Invest, Philip De Monie, ha concretat com a causa de l'auge d'aquests actius que ara "la gent vol unitats de vida més petites i comunitats en lloc d'habitacions individuals en una instal·lació enorme, que és com es feia en el passat."

En aquesta última jornada de The District 2024, Inmaculada Sanz, vicealcaldessa de Madrid, ha participat en l'acte de clausura posant de relleu la ciutat, els seus desenvolupaments urbanístics i el potencial que té per acollir projectes immobiliaris.