La Unitat de Salut Mental de l'Hospital Universitari Sagrat Cor de Barcelona ha destacat la importància de vetllar per una estreta col·laboració entre l'escola, la família i l'hospital per prevenir i tractar trastorns mentals en adolescents. Amb motiu del Dia Mundial de la Salut Mental, que se celebra el 10 d'octubre, aquesta unitat ha advertit de l'augment de les autolesions i pensaments suïcides entre adolescents a Catalunya.

Segons una enquesta de la Generalitat de Catalunya, el 27% dels adolescents s'ha autolesionat alguna vegada, i un 43% dels nens entre 8 i 11 anys ha tingut pensaments suïcides; dades que subratllen la urgència d'una intervenció primerenca en la crisi de salut mental juvenil. La nova directora de l'Institut de Salut Mental de l'Hospital Universitari Sagrat Cor, Rocío Rosés, ha ressaltat la importància d'una entesa entre famílies, escoles i centres de salut per prevenir i tractar aquests problemes.

"Estem vivint un moment crític en la salut mental dels adolescents. Les dades són alarmants, però el més important és que ens estan mostrant una realitat que ja no podem ignorar. Les autolesions, els pensaments suïcides i els trastorns emocionals en els nostres joves són una crida urgent a l'acció. Segons aquesta especialista, en la Unitat de Salut Mental del Sagrat Cor veuen diàriament com aquests problemes poden tractar-se i prevenir-se amb un enfocament adequat, i per això és fonamental que tota la societat s'involucri en aquesta lluita, des de les famílies i les escoles fins a les institucions sanitàries," va manifestar.

Per a això, els departaments de Salut i Educació de la Generalitat de Catalunya van presentar una guia per abordar la conducta suïcida i les autolesions no suïcides en centres educatius. Aquesta eina permet als educadors identificar a temps els casos de risc i actuar per oferir el suport necessari.

En aquesta línia, la Unitat de Salut Mental de l'Hospital Universitari Sagrat Cor ha desenvolupat una estratègia de treball conjunta entre pares, professors i professionals de la salut, amb l'objectiu de detectar a temps senyals d'alarma com les autolesions o les idees suïcides. A través de recomanacions i pautes, es busca millorar la detecció primerenca de senyals d'alarma, com les autolesions i les idees suïcides, i fomentar un treball conjunt que faciliti el suport emocional i el tractament adequat per als adolescents.

"Els centres educatius són un lloc idoni per a la prevenció, ja que són espais d'escolta i suport per als estudiants, on la detecció primerenca pot marcar una diferència crucial per tractar i no estigmatitzar als joves que pateixen aquest tipus de processos", va reflexionar Rosés. "És necessari crear espais segurs, a casa, amb amics i en l'escola, on els adolescents puguin expressar-se, sentir-se escoltats i rebre l'ajuda que necessiten. Només així podrem frenar aquesta tendència i oferir-los un futur ple d'esperança", va afegir.

Segons la Fundació ANAR, només el 44% dels adolescents amb conductes suïcides ha rebut tractament psicològic en els últims anys, la qual cosa destaca la importància que se sentin escoltats i avalats. "Es necessita un esforç col·lectiu de tota la societat per protegir els adolescents i garantir que rebin el suport que necessiten per superar les seves dificultats emocionals. L'adolescència és un procés de canvis per si mateix i unit amb la constant comparació i el consum individual de les pantalles, provoquen un aïllament que allunya de la realitat i incrementa la vulnerabilitat", va indicar la directora de la Unitat de Salut Mental de l'Hospital Universitari Sagrat Cor.