Amb un nombre final de morts encara desconegut, però que ja supera les 92 víctimes i passarà amb seguretat del centenar, el País Valencià ha viscut aquestes últimes hores una tragèdia estremidora, la principal causa de la qual ha estat un fenomen intens de vent que va desembocar en tornado i un aiguat que va arrasar tot el que va trobar al seu pas a nombroses ciutats i a un nombre important de carreteres. Les imatges que hem vist i les històries que hem sentit són aterridores. La devastació que s'ha produït no té parangó amb cap succés semblant de les últimes dècades i costarà molt tornar a la normalitat després de tant de dolor i la por amb què han viscut aquestes últimes hores milers i milers de persones que han perdut, moltes d'elles, familiars o coneguts. O, si han tingut sort, només han extraviat el seu vehicle, que acabarà al desballestament, o han patit inundacions importants als seus habitatges. No han fallat els equips de rescat, que una vegada més han desbordat amb la seva generositat la feina ingent feta per tots ells i que sempre són d'admirar.
Però hi ha una pregunta que, enmig del dolor, no es pot obviar: Què ha succeït perquè la ciutadania estigués tan mal informada quan avui dia es poden ajustar els pronòstics meteorològics i comunicar-se al moment a través dels telèfons mòbils? Què ha fallat perquè el gabinet de coordinació no tingués exactament perimetrades les urgències més importants des de la tarda de dimarts? Com pot ser que la reacció de les autoritats valencianes, però també del govern d'Espanya, fos tan deficient? Ha mancat coneixement real de com calia actuar, capacitat de reacció en la resposta i, sorprenentment, una mica menys de prepotència. És realment incomprensible que el govern valencià no activés tots els plans d'alerta màxima després de l'anunci que va emetre a les 8 hores del matí de dimarts l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET). No només no ho va fer, sinó que a les 13 hores va comparèixer el seu president, Carlos Mazón, a la seu del govern valencià i va declarar el següent: "Segons les previsions, el temporal es desplaça cap a la serra de Conca en aquests moments, per la qual cosa s'espera que entorn de les 18 hores en disminueixi la intensitat a tota la resta de la Comunitat Valenciana".
Carlos Mazón podrà continuar mirant a la cara als seus conciutadans, als quals ha fallat estrepitosament?
No hi va haver cap nova compareixença fins que es va efectuar una alerta de Protecció Civil a la població via mòbil cap a les 20.30 hores, quan ja havien aparegut algunes imatges dantesques a través de les xarxes socials. El president valencià va esborrar el tuit amb la seva compareixença de les 13 hores del seu compte d'X, quan el desastre ja era evident i ja es parlava d'un nombre indeterminat de morts. Com assumirà la responsabilitat política el govern valencià de la cadena d'errors? Mazón podrà continuar mirant a la cara als seus conciutadans, als quals ha fallat estrepitosament, engrandint una tragèdia climatològica que igualment s'hauria produït, però, probablement, amb conseqüències molt diferents pel que fa al nombre de vides humanes? És veritat que som davant una situació absolutament inèdita, però això no ha de ser motiu per amagar la incompetència clamorosa que hi ha hagut.
El govern espanyol tampoc no se n'hauria de sortir com si res. El desplegament de més de 1.000 efectius de la Unitat Militar d'Emergències (UME), tres centenars de vehicles, personal militar i de Guàrdia Civil, Policia i Protecció Civil, no es va dur a terme fins al matí d'aquest dimecres. Més enllà que Mazón demanés ajuda o no, no hauria pogut actuar des del vespre de dimarts? Va funcionar la cooperació institucional necessària en situacions d'emergència extrema? Els dies vinents caldrà obrir aquest debat i assistirem previsiblement a un pim-pam-pum entre administracions i governs de signe diferent. Res no salvarà cap de les víctimes, però totes es mereixen un respecte, que es corregeixi per al futur tot el que s'ha fet malament, que pel que sembla fins ara és molt, i se'n depurin responsabilitats. El que acabarà sent, sense cap dubte, la tragèdia més gran al País Valencià i que ha provocat també dos morts a Castella-la Manxa i un a Andalusia, la més greu a causa d'un temporal de pluges a Espanya dels últims 75 anys, hauria de ser un punt d'inflexió en el nivell d'exigència a les autoritats.