A falta de poc més de dues setmanes per a les eleccions a la presidència dels Estats Units, que se celebraran dimarts 5 de novembre, la gran majoria de les enquestes allà publicades reflecteixen un empat tècnic en el vot popular —amb lleuger avantatge per a la vicepresidenta Harris— i un cert avantatge per a Trump en la majoria dels set Estats clau en els quals s'acabarà jugant qui ocupa la Casa Blanca els quatre anys vinents. L'avantatge que semblava portar Kamala Harris el mes d'agost passat, quan va aconseguir la nominació després de la renúncia de Joe Biden, ha anat desapareixent fins a entreveure's gairebé un empat total que podria molt fàcilment ser insuficient per a la victòria del partit demòcrata.

Les cases d'apostes descompten aquest aparent empat com un escenari més favorable per a Donald Trump que per a Kamala Harris. Un pronòstic basat en tres premisses: en primer lloc, la creença que Trump té vot ocult, ja que després dels esdeveniments de fa quatre anys al Capitoli, la imatge de l'aspirant a la Casa Blanca n'ha sortit molt deteriorada. En segon lloc, Trump ha irromput les últimes dues setmanes com a molt favorit als mercats de predicció de resultats, una situació que no ha deixat de sorprendre atès el que van dient les enquestes. I, finalment, l'intent d'atemptat que va rebre a mitjan juliol a Pensilvània i que va estar a punt de costar-li la vida. Pensilvània és un dels set Estats clau, encara que també és veritat que les simpaties a un dirigent que rep un atemptat acostumen a tenir data de caducitat.

El complex sistema electoral nord-americà atorga la presidència al candidat que és capaç d'aconseguir els 270 vots necessaris al col·legi electoral nord-americà per accedir a la Casa Blanca. Coincideixen tots els politòlegs que els set camps de batalla són Arizona, Nevada, Wisconsin, Michigan, Pensilvània, Carolina del Nord i Geòrgia. Vegem, la mitjana de les enquestes a Arizona, Wisconsin, Michigan, Carolina del Nord i Geòrgia donen l'avantatge a Trump i a Pensilvània i Nevada la situació és més igualada, encara que no favorable a Harris. Si aquesta tendència es mantingués en els 17 dies que falten per a les eleccions, Trump tindria clarament al seu abast repetir el mandat que ja va ostentar entre 2017 i 2021 i tornar a la Casa Blanca amb 78 anys.

Però Harris també té les seves opcions amb un resultat aparentment tan semblant. Una combinació d'errors de Trump, millora de les dades econòmiques per part de l'administració Biden, més presència en la jornada electoral de llatins, ciutadans de color i altres minories per por d'un segon mandat del candidat republicà i la percepció que, en el moment crucial que travessa el planeta, amb conflictes importants en diferents llocs, la posició dels demòcrates és més equilibrada, podria fer variar els pronòstics. Encara que hi ha una dada rellevant, respecte als indecisos. Segons The New York Times, només el 5% dels enquestats pel diari es van declarar indecisos. Si mirem les dades històriques, Trump està ara per sobre dels resultats que li van donar les enquestes el 2016 —que va guanyar— i de 2020, que va perdre.