Un dels principals impactes polítics d'aquest darrer dilluns de campanya de les eleccions europees és el fet que, per primera vegada, el cap de l'oposició a Espanya, Alberto Núñez Feijóo, no ha descartat impulsar una moció de censura contra el govern de Pedro Sánchez amb el suport de Junts per Catalunya passats aquests comicis a l'Eurocambra del pròxim 9 de juny. Des del PSOE han denunciat ràpidament la "hipocresia" del líder del PP i, en l'acte d'aquesta tarda del PSC a Barcelona, el primer secretari dels socialistes catalans, Salvador Illa, ha volgut afegir-hi la seva. A parer de qui va guanyar les eleccions a Catalunya el passat 12 de maig, això demostra que a Feijóo i a la seva formació "només els importa el poder i fer-ho al preu que sigui". En aquest sentit, Illa ha afirmat veure amb "tristor i desesperació" aquesta "manca de respecte als ciutadans" per utilitzar la campanya i les eleccions per plantejar-les com un "plebiscit nacional en comptes de parlar d'Europa". En aquesta línia, el socialista ha criticat la "incoherència" del president popular: "No t'importa Europa, t'importa el poder d'Espanya i et serveixes de qualsevol cosa per aconseguir-lo. Fa vuit dies et manifestaves contra una mesura que ha millorat la convivència a Catalunya i avui vols fer una moció de censura amb aquells qui dius avorrir".

Encara sobre aquesta qüestió, Salvador Illa ha asseverat que és una mostra d'allò que està "més allunyat de la política entesa com a servei públic". De fet, Illa no ha estat l'únic que s'ha pronunciat al respecte. També ho ha fet el cap de llista del PSC a les eleccions europees, Javi López, qui ha apuntat que "fa uns mesos deien que podia haver-hi una moció de censura contra el govern espanyol, ara ja se sap amb qui la voldrien fer, però el que podria acabar sent és una moció de censura contra el cap de l'oposició" en funció del resultat que surti aquest diumenge de les urnes. Un altre que ha volgut afegir-se a les crítiques és Jaume Collboni, alcalde de Barcelona, que ha subratllat que les darreres enquestes apunten que estan "frec a frec" amb el PP: "Estem tan igualats que Feijóo no ens decep i diu que s'han de fer mocions amb gent amb qui no s'havia de parlar. Saben que anem forts, que podem guanyar i per això arriba fins a aquest punt el nerviosisme".

 

Illa recepta "humilitat, generositat, paciència i ofici polític" per articular "fórmules de Govern que responguin a la voluntat ciutadana"

Els tempos també han fet que aquesta campanya coincideixi amb el calendari per negociar la constitució de la Mesa del Parlament i, en paral·lel, iniciar converses per la configuració del Govern. Al llarg de la seva intervenció, el primer secretari del PSC hi ha volgut fer referència i ha receptat, de nou, "discreció, claredat i coherència". Des de la seva perspectiva, és evident que els va "anar bé" el resultat del 12 de maig, però que aquest impossibilita "fer-ho sols": "Cal humilitat, generositat, paciència i ofici polític". Per això, ha demanat "respecte pels temps dels ciutadans" i que "no se'ls faci perdre el temps": "Catalunya no té temps a perdre, Catalunya necessita posar-se en funcionament i és obligació dels dirigents polítics articular fórmules de Govern que responguin a la voluntat dels ciutadans".

El PSC fa una crida a concentrar el vot perquè només ells poden "aturar l'extrema dreta"

En matèria de les eleccions europees, el líder dels socialistes catalans, Salvador Illa, ha apel·lat al "respecte i la política útil" en una setmana "decisiva". Per això, ha instat a "respectar els ciutadans, la temàtica dels comicis, els valors fundacionals i vigents a Europa, per la trajectòria i història europea i pels procediments europeus". Al mateix temps, ha advocat per la "política útil" davant els qui "volen servir-se dels problemes per atiar sentiments de por i desconfiança". En aquest context, Illa ha apel·lat a "concentrar el vot" en els socialistes perquè és "l'única candidatura amb presència als 27 països europeus que pot aturar l'extrema dreta".

Per la seva banda, el cap de files del PSC a les europees, Javi López, ha alertat que són les eleccions "més transcendentals" d'Europa perquè hi ha "el risc que es trenqui la col·laboració habitual" entre liberals, socialdemòcrates i la democràcia cristiana. Per això, ha advertit contra les "pulsions reaccionàries" i la "majoria estratègica" que la dreta voldria impulsar amb l'extrema dreta: "No només és intoxicar el projecte europeu i retrocedir en els avenços, el problema és que necessitem més Europa si volem adaptar-nos al món que ve". Al mateix temps, ha cridat a triar entre si s'aposta per una Europa "que es compacta i és un jugador al terreny de joc" o per una que sigui "el tauler de joc de la resta".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!