Les eleccions europees són el pròxim 9 de juny i els vots dels europeus decidiran qui ocuparan els 720 seients que conformen el Parlament Europeu, 15 més que l'any 2019. D'aquests, a l'Estat espanyol li pertoquen 61 eurodiputats. Per arribar a formar part de l'Eurocambra cal un bon nombre de vots, tot i que no hi ha un nombre fix de vots a partir dels quals un candidat és escollit, sí que hi ha un percentatge. 

🔴 Resultats eleccions europees 2024, DIRECTE | Escrutini i recompte de vots
 

Vots necessaris per a ser eurodiputat

 

A les eleccions al Parlament Europeu, la circumscripció electoral és única a Espanya i integra tot el territori nacional. Això significa que els electors voten les mateixes llistes de candidats amb independència de la comunitat o ciutat autònoma de residència. Partint d'aquesta base, per aconseguir un eurodiputat hi ha un llindar mínim que oscil·la entre el 2% i el 5% dels vots, que Espanya encara no ha fixat. 

Per exemple, en els darrers comicis el PSOE va aconseguir 32% dels vots, més de 7 milions, i va aconseguir 20 escons. Ara Repúbliques va aconseguir el 5% dels vots, 1.257.484, que es van traduir en tres eurodiputats. Només 200.000 vots per sota estava Junts que va tenir dos diputats. Això vol dir que cada eurodiputat equival a uns 200.000 vots? No ben bé, ja que CEUS (Coalición por una Europa Solidaria) va obtenir poc més de 600.000 vots (2,83%) i es va fer només amb un diputat. Tanmateix, el que sí que va superar era el llindar del 2%. 

❓ Què és un eurodiputat i quants en té Espanya?
 

Candidats a les eleccions europees

A Espanya, diversos partits polítics han anunciat els seus candidats per a les eleccions europees del 2024. Aquests són alguns dels partits principals i els seus respectius candidats: 

  • Partit Socialista Obrer Espanyol (PSOE): El PSOE presenta a Teresa Ribera com la seva candidata principal.
  • Junts i lliures per Europa: El partit català tindrà com a principal candidat a Toni Comín, vicepresident executiu del Consell per la República i diputat en el Parlament Europeu des de juliol de 2019.
  • Esquerra Republicana de Catalunya (ERC): Diana Riba, eurodiputada republicana i cap de cartell d'ERC.
  • Partit Popular (PP): Encapçalat per Dolors Montserrat, exministra de Sanitat i actual eurodiputada, el PP busca consolidar la seva representació al Parlament Europeu.
  • Vox: Jorge Buxadé, actual eurodiputat, encapçala la llista del partit d'extrema dreta.
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!