La designació de Barcelona com a ciutat sedi de la Louis Vuitton 37a America's Cup portarà amb si un llegat que, més enllà de motivar el retrobament de la ciutadania amb el mar a través de la transformació d'espais com el Port Vell i el Port Olímpic, també contribuirà a canviar per sempre la percepció sobre la vela. En el seu afany fer d'aquesta una disciplina accessible per a totes les persones, l'entitat organitzadora de l'Esdeveniment, ACE Barcelona, ve impulsant diverses iniciatives que contribuiran a democratitzar aquesta pràctica.

En aquest sentit, America's Cup Event (ACE) ha participat en la presentació del projecte 'Yes We Sail i en el llançament del primer patí català del planeta adaptat per a persones amb discapacitat visual. La iniciativa, impulsada pel regatista Dani Anglada i apadrinada pel CEO d'America's Cup Event, Grant Dalton, busca apoderar persones amb discapacitat visual en la navegació a vela a partir d'una proposta única que aborda la recuperació física i mental a través de l'esport nàutic, i pretén impulsar la recuperació de la vela en els Jocs Paralímpics de Brisbane 2032.

Dalton, qui porta dècades formant part del patronat de Blind Sailing New Zealand (The New Zealand Council for Sailing for the Blind and Vision Impaired), ha manifestat que el projecte d'Anglada és una inspiració i una causa immillorable. "Aquesta tecnologia canviarà la vida a tots els regatistes amb discapacitat visual del món, ja que els permetrà ser autònoms i prendre decisions a bord. Daniel, no ets conscient del|com de gran que és aquest projecte per al món de la vela. Ets un heroi", va manifestar el CEO d'America's Cup Event.

La presentació del projecte, que va tenir lloc en el Club Patí Vela Barcelona, a la qual va assistir el pilot de raids, Isidre Esteve, va comptar a més amb la participació del president de la Unió de Federacions Esportives de Catalunya (UFEC), Gerard Esteva; del rector de la Universitat Politècnica de Catalunya, Daniel Crespo; i del degà de la Facultat de Nàutica de Barcelona, Agustí Martín.

VELA PER A TOTHOM

A més del projecte 'Yes We Sail, ACE també dona suport al projecte 'Espelma|Vela per a tothom' que està impulsat per la Federació Catalana de Vela, la Fundació Mi Alex i la Fundació Barcelona Capital Nàutica. Aquesta iniciativa té per objectiu apropar la vela a persones amb discapacitat i fer viable la seva pràctica. D'aquesta manera, una de les principals accions és oferir el suport i formació a aquells que vulguin gaudir de l'esport.

En l'acte de presentació del projecte, Grant Dalton va posar de relleu el paper del mar com a "espai d'unió" i va convidar "totes les persones, independentment de la seva condició, a sortir al mar per descobrir els beneficis de la vela". "Navegar amb llibertat és una experiència transformadora que promou la igualtat i la inclusió", va afegir el CEO d'America's Cup Event en el seu discurs.

Al final de l'esdeveniment, en mostra de reconeixement per exercir un paper clau en la promoció de la vela adaptada al país, la Fundació Mi Alex va voler reconèixer la tasca de Dalton, a qui va concedir un guardó.

Amb la seva participació en aquestes iniciatives, America's Cup Event s'ha proposat que aquesta pròxima edició de Barcelona 2024 marqui un abans i un després en la història de la vela, projectant aquesta disciplina cap a nous horitzons on la inclusió guanyi protagonisme i que qualsevol persona gaudeixi del mar i d'aquesta disciplina.