La Premier League ha inaugurat la temporada 2024/25 amb una interessant aportació a les seves retransmissions esportives. Aprofitant els mítics sobrenoms dels clubs, cada vegada que hi ha un gol el marcador s'actualitza amb una animació que fa referència a l'equip. Quan marca l'Arsenal, per exemple, apareixen uns canons, fent referència als gunners; o quan ho aconsegueix el Manchester United, apareixen foc i uns tridents, en referència als red devils.

La novetat ha tingut una gran rebuda per part dels seguidors, que la Premier League ha aprofitat per presentar per les xarxes socials totes les animacions que s'han creat per a la temporada, una millora visual interessant que porta al record altres animacions històriques.

Jordi Culé, història d'una llegenda blaugrana

I és que els anys 90 van ser els anys de l'històric i enyorat Jordi Culé, personatge creat pel dibuixant Óscar Nebreda, fundador de la revista satírica El Jueves i de personatges molt recordats, com el Profesor Cojonciano. La idea va sorgir del Mundial Itàlia 90, esdeveniment que algunes televisions van aprofitar per utilitzar la mascota del torneig, Ciao, quan hi havia un gol. El personatge apareixia en pantalla, aportant espectacularitat i singularitat a la retransmissió.

L'èxit de Ciao va inspirar Jaume Roures, llavors cap de producció de TV3, i Tatxo Benet, cap d'esports, a encarregar-li a Óscar Nebreda una sèrie d'animacions de Jordi Culé, un personatge que representava el que se sol conèixer com a "blaugrana tribuneru", un aficionat patidor que celebra els gols amb passió i que crítica als àrbitres i al Reial Madrid, però també als jugadors del Barça si la cosa no pinta bé. També es va projectar la creació d'un seguidor de l'Espanyol i d'un altre del Reial Madrid, encara que al final només va prosperar el projecte de Jordi Culé.

La Lliga de Jordi Culé

El personatge tenia diverses animacions, celebrant gols, mostrant-se avorrit si el partit era dolent, queixant-se de l'àrbitre, estant nerviós si el Barça patia... En cada partit de TV3 del Barça i en algun del Reial Madrid, Jordi Culé feia les seves aparicions, la qual cosa el va acabar convertint en un personatge molt estmat per l'afició del Barça.

No s'ha d'oblidar, a més, que Jordi Culé va coincidir amb els anys del Dream Team, la qual cosa també va ajudar a la seva popularitat. De fet, la primera Lliga del Barça de Cruyff, la de la temporada 1990/91, va arribar a anomenar-se "la Lliga de Jordi Culé". Vist amb perspectiva, això sí, algunes de les animacions serien avui dia molt polèmiques, ja que, per exemple, en cada gol de Romario, Jordi Culé sortia en pantalla amb noies vestides de balladores de samba al crit de "Vinga nenes, a l'escenariu, que ha marcat Romariu". En una altra, apareixia un àrbitre cec, amb bastó inclòs, quan hi havia alguna polèmica arbitral.

La polèmica aparició de Jordi Culé a TV3

De fet, l'estrena de Jordi Culé va ser molt polèmica. Es va produir en un Sevilla-Reial Madrid de la temporada 1990-91, quan Hugo Sánchez va fallar un penal. Va ser llavors quan va aparèixer en pantalla Jordi Culé, eufòric, fent mofa de l'errada del mexicà amb una petarrufa. El Reial Madrid va fer una queixa formal contra TV3, considerant molt parcials les seves retransmissions i Ramón Mendoza, el seu president, va amenaçar de no deixar entrar les càmeres de TV3 al Santiago Bernabéu. Jaume Roures va demanar disculpes i tot va tornar a lloc, però Jordi Culé ja era un ídol.

Jordi Culé va estar diverses temporades acompanyant els partits del Barça, fins a finals dels anys 90, quan es va decidir el seu final. Óscar Nebreda, per la seva part, també va considerar que calia tancar una etapa i no el va tornar a dibuixar. Per sempre, això sí, va quedar tot el marxandatge del personatge, des de clauers a peluixos, passant per pins i adhesius, objectes avui dia de culte d'una època daurada del Barça, a més del record de les seves aparicions, netejant bava del terra després d'algun golàs de Ronaldo o emmarcant com una obra d'art un gol de falta de Koeman.